Лични став : Кур'ан је донио женама част и поштовање

Алма Чичић

Алма Чичић

Пише: Алма Чичић

Положај жене је изузетно важно питање јер је жена стуб породице, она одгаја будуће чланове друштва, будуће мајке и очеве, и тиме је њена улога од огромне важности не само за њену породицу него за друштво у целини. Било да је она исламске или неке друге вероисповести.

Већина људи у свету сматрају да је жена у исламу потчињена свом мужу, назадна и обесправљена.Врло мало се зна па чак и на нашим просторима да је баш ислам донио жени част и поштовање. Ислам даје права жени пре више од 1400 година, права о којима су многе жене запада могле сањати до уназад 100 година. Ислам не само да признаје права жена него ствара позитивно размишљање о томе, чинећи ова права и слободе битним делом нашег постојања. Из Кур'ана учимо да је Аллахова намера за цело човечанство, мушкарце и жене, била да имају једнак друштвени и духовни ниво. У исламу не постоји пропис који забрањује жени да се образује, пропис који жени забрањује да тражи запослење, надаље, не постоје ограничења да се женски дар искористи на било којем пољу.

Сведоци смо да смо у прошлости имали јако пуно стереотипа да јавна функција није за жену, већ да она само брине о кући, стереотипи генерално када је друштвено политички ангажман жена у питању и то не само Бошњакиња већ свих жена. Није стање нигде тако сјајно по питању афирмација жена. Бројне су препреке, стереотипи, стигме, почев од породичног амбијента преко друштва, средине у којој се налазите.

Занимљив ми је податак да се данас у Србији око 40% жена налази на важним функцијама и имају учешћа у друштвеном животу. У фебруару 2020.године Скупштина Србија је усвојила измене Закона о избору народних посланика и Закона о локалним изборима које предвиђају да на изборним листама буде најмање 40% жена, односно, да на сваких пет кандидата, најмање две морају бити жене. Код жена Бошњакиња се задњих деценија јавља потреба да учествују у друштвено-политичком животу. Негде има више, негде мање помака. На територији општине Нова Варош, данас имамо више жена на руководећим местима од којих је једна Бошњакиња. Можда то за Бошњакиње тренутно и није успех али надам се да ће се то у наредном периоду побољшати и да ће све више жена Бошњакиња учествовати како у друштвеном тако и у политичком животу наше општине. Као што сам већ рекла у исламу се апсолутно дају жени сва права. Питање је колико их познајемо и колико смо спремне да се изборимо за њих.

(Ауторка је завршила факултет политичких наука, запослена у Центру за социјални рад, активистиња општинског СДП-а )

* * *

Текст је објављен у штампаном издању "Варошких новина" у оквиру пројекта "Упознајмо наше суграђане Бошњаке - за боље разумевање и толеранцију", који  је суфинансиран из Буџета Републике Србије - Министарства културе и информисања

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.