Основци из Акмачића у пројекту заштите животне средине

Школа у Акмачићима

Школа у Акмачићима

„Улога ученика у заштити животне средине“ назив је заједничког пилот пројекта ОШ”Момир Пуцаревић” из Акмачића и Општине Нова Варош, а чију ће реализацију у наредних шест месеци подржати министарства екологије и просвете.

Циљ бројних пројектних активности, које ће спроводити еколошка секција ове школе, јесте унапређење еколошке свести деце и родитеља, као и оспособљавање ученика за реализацију програма из области заштите животне средине.

-У периоду од октобра до марта наредне године, наша школа је у обавези да на часовима еколошке секције реализује пет програмских тема. Оне су везане за заштиту и очување природе, одрживи развој и управљање отпадом, заштиту вода и земљишта, озона и ваздуха, као и заштиту од нејонизирајућег зрачења и буке – појашњава за “Варошке новине” професорка екологије и биологије Јована Думић, која већ годинама уназад успешно води еколошку секцију у осмољетки у Акмачићима. Она наглашава да ће успех пројекта зависити не само од ангажованости ученичког односно менторског тима, већ у значајној мери и надлежних општинских предузећа која ће, иначе, млађани еколози обићи у оквиру пројекта и ближе се упознати са њиховим радом и надлежностима на пољу екологије.

Професорка Думић додаје и да ће се финални догађај пројекта – Квиз знања, одржати током марта односно априла у Београду.

Заштита животне средине је међу стратешким приоритетима у раду локалне управе и зато општина помаже овај и сличне пројекте, кажу у Општини.

-Реализација овог пилот пројекта , кроз заједнички рад, допринеће унапређењу квалитета животне средине. Ученицима ће омогућити да препознају локалне проблеме на пољу екологије, и кроз спроведене активности ће утицати на подизање свести о значају заштите животне средине и важности да се ефикасније решавају проблеми у овој области на микро плану , са акцентом на рационално коришћење природних ресурса. Млади еколози ће се, додатно, ближе упознати и са националним и међународним мерама и примерима добре праксе на овом пољу – наглашава помоћница председника општине за привреду и локални економски развој Маријана Ђокић.

Иначе, слични еколошки пројекти ће се спроводити у још 29 локалних самоуправа у Србији који су добили “зелено светло” на конкурсу министарстава заштите животне средине и просвете и технолошког развоја.
* * *
Овај текст је део пројекта „Угроженост природних ресурса – аларм за узбуну“

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.