На Златибору велика акција пошумљавања

Комуналци и основци у акцији (Фото: КЈП

Комуналци и основци у акцији (Фото: КЈП

Општина Чајетина је у сарадњи са Министарством заштите животне средине почела велику акцију пошумљавања голети око некадашњег мајдана и будуће управне зграде локалног комуналног предузећа. Вредност пројекта „Пошумљавање претоварне станице Златибор“ је око два милиона динара, од чега је 1,5 милиона учешће министарства, а остало локалне самоуправе.

Протеклог викенда запоселени у Комуналном предузећу „Златибор“ пошумили су парцелу црним бором. Пројектом је била предвиђена садња 925 садница, али је набављено нешто више, па је засађено око 1500 садница црног бора. Наредне седмице планирана је садња 132 саднице Панчићеве оморике, а након тога, када опадне лист, и 225 садница брезе. Како је земљиште било деградирано, пре садње обављено је дренирање терена и насипање земље.

-Пројектом који реализујемо у сарадњи са Министарством заштите животне средине обухваћена је површина од око 30 ари, али ће се одлуком Општине Чајетина пошумити више од два хектара. На тај начин ће бити уређен комплетан терен – каже Вера Благојевић из КЈП „Златибор“.

У радове на пошумљавању укључили су се и ученици ОШ „Димитрије Туцовић“ са Златиборa, како би кроз рад и дружење стекли свест о важности очувања животне средине. Чланови Еколошке секције ове школе су иначе, стална подршка комуналцима у сличним акцијама.

-Трудимо се да кроз разне акције едукујемо децу како би дала свој допринос унапређењу стања животне средине. Ово нам је прва акција пошумљавања - каже наставница Зорица Милосављевић.

Како кажу у локалној смоуправи, овом акцијом пошумљавања значајно ће се повећати проценат зеленила, спречити ерозија и сачувати земљиште од даље деградације, што су све и циљеви пројекта. У плану је још сличних акција, а све како би општина Чајетина у блиској будућности понела титулу прве еколошке општине у Србији.

* * * 

Пројекат „Јавни интерес општине Чајетина на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства).

                                                                                                         

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.