Савет струке : Подмлађивање воћака, корисна агротехничка мера

Продужује се радни век и повећава родност

Продужује се радни век и повећава родност

Подмлађивање воћака је нужна и корисна агротехничка мера, којом се крошње воћака могу регенерисати за две до три године, чиме се продужује век и повећава продуктивност. Најбоље резултате даје код јабуке, крушке, дуње и шљиве, а у којим случајевима се прибегава овој мери, као и који се начини подмлађивања примењују саветује дипломирани инжењер Небојша Брзаковић, из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ужице.
* * *
Подмлађивање воћака се састоји у јачем скраћивању грана,услед чега се из адвентивних пупољака на оголелим деловима развијају нове гране од којих треба да се створи нова подмлађена крошња, а најбоље резултате даје код јабуке, крушке дуње и шљиве.

У старијим екстезивним засадима честа је потреба за подмлађивање воћака и оно се примењује у следећим случајевима:
-када воћке услед старости или запуштености престану да рађају или рађају врло слабо, тако да се њихово гајење више не исплати,
-када доњи делови скелетних грана у крошњи оголе,
-када су гране у крошњи јако поломљене или оштећене било од града,олује,мраза,снега,
биљних болести и штеточина,било од претеране родности,
-када врхови вођица и рамених грана добију висећи положај услед терета рода,
-када је облик крошње неправилан или она има малу носивост,а подмлађивањем се то
може поправити.

Да би подмлађивање било успешно,воћка треба да има здраво дебло и коренов систем и да се налази на добром земљишту.

Подмлађивање је уствари скраћивање грана у крошњи.Ово скраћивање зависи од степена огољености и оштећености грана.Према јачини скраћивања подмлађивање може да буде:
-слабо,средње слабо,средње јако и јако,
-слабо подмлађивање је када се вођица и рамене гране у крошњи скраћују од ¼ њихове
дужине,
-средње слабо је када се гране скраћују за 1/3 до ½ њихове дужине,
-средње јако је када се гране у крошњи скраћују за око 2/3 њихове дужине,
-јако подмлађивање је када се вођица и рамене гране у крошњи скраћују за ¾ њихове
дужине.

Уколико су гране више оголеле скраћују се више и обрнуто.

При скраћивању вођице и рамених грана води се рачуна да оне буду скраћене до неке бочне гране,која треба да преузме улогу продужења основне гране.При скраћивању обавезно водити рачуна да врх скраћене вођице склапа угао око 1000 са врховима скраћених основних грана.Горње и управне гране треба скратити више него доње и водоравне,тако да после подмлађивања имају изглед крова на кући.

Приликом подмлађивања настојати да пресеци буду нешто коси и да виша страна пресека буде са спољње стране.После пресека треба сва пресечена места премазати калем-воском да брже и лакше зарасту.

Старих засада је све више у нашем крају

Слабије подмлађивање може се изводити после десет година, а јака подмлађивања једном у току целог живота воћке.

Да би подмлађене воћке могле за релативно кратко време да обнове своје крошње треба им после подмлађивања пружити одговарајућу негу.Прва мера је кречење дебла и рамених грана ради заштите од сунчаних ожеготина и мразева.Кречење треба обавити одмах по обављеном подмлађивању,затим средином лета,а крајем зиме треба га обновити.

После кречења земљиште у воћњаку треба пођубрити са 20-30 тона згорелог стајњака по хектару и са 600-800 кг/ха комплексног минералног ђубрива односа 10:12:26 па га онда узорати на дубину 10-12 цм.У току прве године подмлађивања у воћњаку не треба гајити узродице,већ земљиште одржавати у виду јаловог угара у комбинацији са зеленишним ђубрењем.

Посебну пажњу посветити нези крошње.Ако је приликом подмлађивања вршено скраћивања основних грана на неку погодну бочну грану онда она треба да преузме водећу улогу подмлађене гране.Уколико се у унутрашњости крошње развију водопије,сувишне гране треба уклонити до основе,један број оставити да се слободно развијају,а друге скратити до ½ дужине.

У пролеће друге године пре почетка вегетације,све леторасте остављене за вођице ваља скратити на 10-12 пупољака.Ако су приликом подмлађивања гране скраћиване до бочних гранчица онда бочне гранчице треба скратити за ½ до 1/3,тако да се успостави равнотежа између нових рамених грана.Леторасте избиле са унутрашње стране прекраћених грана највећим делом одстранити,а остале скратити на ½ њихове дужине ради образовања родних гранчица.

Подмлађене воћке и у наредне две године се орезују као и у претходној години,с тим што се већина водопија уклана до основе.

Поред наведених мера неге подмлађених воћака треба још обавити одговарајућу заштиту од болести и штеточина.

Саветодавац: Дипл. инг. Небојша Брзаковић, ПСССС Ужице

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.