Општина нуди у закуп 1.400 хектара пољопривредног земљишта

На лицитацији 332 парцеле (Фото:илустрација)

На лицитацији 332 парцеле (Фото:илустрација)

Општина Нова Варош понудила је у закуп на 15 година укупно 1.400 хектара пашњака и ораница у државној својини. Рок за пријаву је 19.октобар, а оглас о закупу објавњен је у новом броју „Варошких новина“ и на званичном сајту Општине, www.novavaros.rs.

У закуп се нуде 332 парцеле различите површине и квалитета широм општине. Почетна цена закупа креће се у распону од 262 до 12.485 динара по хектару, а излицитирани износ закупнине плаћа се на годишњем нивоу. Према прописаним условима, земљиште које се издаје у закуп може се користити искључиво за пољопривредну производњу и неможе се давати у подзакуп.

Право учешћа у јавном надметању имају правна и физичка лица која су уписан у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу најмање три године. Заинтересована физичка лица морају да имају пребивалиште најмање три године на територији јединице локалне самоуправе која спроводи јавно надметање, као и најмање 0,5 хектара у свом власништву и парцелу која се граничи са земљиштем које је предмет закупа. Правно лице, пак, мора да има седиште на територији општине Нова Варош, да је власник најмање десет хектара у катастарској општини у којој планира да закупи пољопривредно земљиште у државној својини.

-Интересовање расте, па је у послењих пет година овде закупљено скоро 500 хектара пољопривредног земљишта , од чега само прошле године 279 хектара. Ово су бројке које радују, посебно уколико се зна да се десетак година пре тога на оглас буквално нико није јављао- кажу у општинској управи.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.