Дом здравља добио дигитални рендген апарат

Донација вредна девет милиона динара

Донација вредна девет милиона динара

Влада Србије и Општина Нова Варош поклонили су локалном  Дому здравља нови дигитални рендген апарат. Ова најсавременија апаратура за службу рендгенске дијагностике, вредна 9,2 милиона динара, допринеће да се у значајној мери унапреди квалитет примарне здравствене заштите становништва у златарском крају.

Директор Дома здравља др Бранко Поповић појашњава да је за куповину нове опреме Влада Србије преко Министарства за развој недовољно развијених подручја издвојила средства у износу од 6.440.000 динара, док је 2.760.000 динара за ове намене обезбеђено из општинске касе. Рендген је већ у функцији, а просторије службе су реновиране и опремљене свом потребном пропратном опремом. Колико је овај апарат био неопходан у раду, најбоље сведочи податак да је стари раубован готово пуне четири деценије.

-Од новог рендген апарата бенефите ће имати и грађани и здравствени радници у овој служби. Грађани јер ће им омогућити квалитетнију, бржу и безбеднију израду рендгенских снимака, а који су јако важни и за превентивне и за дијагностичке прегледе пацијената, нарочито у ово доба короне. У последње време уради се готово 100 снимака плућа дневно, што је огроман притисак и за пацијенте и медицинаре – каже за „Варошке новине“ директор Поповић и наглашава да је процес снимања на овом апарату далеко бржи него на класичним, а да лекар за свега неколико секунди добија снимак на екрану свог компјутера. Квалитетан и брз снимак олакшавају посао лекару како би успешно успоставио дијагнозу, терапију и наставак лечења. Овакав савремени тип дигиталног рендгена користи се, иначе, за све врсте радиографских снимања пацијената, а конструкцијом и техничким карактеристикама испуњава све потребне стандарде и за приступачност инвалидним лицима.

Директор Бранко Поповић има још једну одличну вест за житеље нововарошког краја.

–У јануару следеће године Дом здравља добиће још један рендген апарат. Реч је о донацији такође Владе Србије, којом ће се оптимално задовољити потребе пацијената у овом сегменту здравствене услуге –најављује директор локалног Дома здравља Бранко Поповић уз захвалност држави и локалној самоуправи на изузетној подршци и помоћи.

–Само из општинског буџета се за здравство годишње издваја између пет и десет милиона динара. Са позиције и председника Скупштине, најављујем грађанима да је донација рендген апарата први у низу конретних и корисних пројеката којим почиње овогодишње обележавање 1.новембра, Дана општине – истиче др Поповић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.