Стигло 500 доза вакцина против сезонског грипа

Препоручује се старијима од шест месеци живота

Препоручује се старијима од шест месеци живота

Заводу за јавно здравље Ужице дистрибуирао је данас 8000 четворовалетних ВАКСИГРИП вакцина против сезонског грипа домовима здравља у Златиборском округу, од чега је Нова Варош добила 500 доза. Дом здравља у Ариљу добио је 500, Бајина Башта 700, Косјерић 400, Пожега 500, Прибој 700, Пријепоље 800, Сјеница 370, Ужице 3.130 и Чајетина 400 доза вакцине.

Вакцина против грипа, кажу надлежни, може се дати истовремено са вакцином против COVID-19, при чему се вакцине дају у различите екстремитете.

Како је саопштио Завод за јавно здравље, вакцинација против сезонског грипа се препоручује трудницама и лицима старијим од шест месеци живота са: хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму); хроничним поремећајима кардиоваскуларног система; метаболичким поремећајима (дијабетичари и гојазне особе); бубрежним обољењима; хроничним неуролошким поремећајима; ослабљеним имуним системом укључујући особе инфициране ХИВ вирусом и примаоцима трансплантата; лица са малигним обољењима, без обзира на тренутни терапијски статус; лица старија од 65 година и чланови породица особа која су под повећаним ризиком а којима је контраиндиковано давање вакцине.

-Такође вакцинација против грипа препоручује се и лицима смештеним и запосленим у геронтолошким центрима социјално - здравственим установама, као и здравственим радницима. Вирус грипа се врло лако и брзо преноси са особе на особу у јесењем и зимском периоду када се више борави у затвореном простору. Једино правовремено вакцинисање спречава епидемију грипа и додатне здравствене компликације- кажу у Заводу за јавно здравље Ужице.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.