Такмичење рабаџија у Белој Реци и Косатици

Ове године неколико такмичења - На Жабљаку у Ојковици

Ове године неколико такмичења - На Жабљаку у Ојковици

Из планинских врлети где јесенас имају доста посла на извлачењу грађе и огрева, рабаџије ће се наредних дана спустити на такмичарске стазе. Прво такмичење је у четвртак 14. октобра, на Покров, у Горњој Белој Реци, а два дана касније и у Доњој Косатици. У оба села ово је прво надметање рабаџија, а организатори се надају да ће прерасти у традицију, и у новом термину када је лепше време.

Такмичење у Горњој Белој Реци одржаће се на превоју Стража на Муртеници, на међи између општина Нова Варош и Чајетина и раскршћу планинских путева. Надметање у снази воловских запрега и умећу и спретности рабаџија почеће у подне, а очекује се оштра борба. У организационом одбору кажу да се предузимају мере за безбедност учесника и гостију, док ће фото и ТВ сниматељи први пут имати обезбеђену платформу за праћење догађаја на такмичарској стази.

-Очекујем учешће 15 пари волова из месних зједница Бела Река, Јасеново и Негбина, као и из околних села и Босања, а три запреге би требало да стигну из ивањичког краја. Обезбеђене су новчане награде у две категорије – за волове тежине до 1.500 килограма и за оне теже- каже организатор такмичења Милан Жунић (27), пољопривредник и рабаџија из Кућана.

Зањимљиво ће бити и у суботу 16. октобра на народном сабору у Доњој Косатици, на падинама Златара, где је такмичење рабаџија само део богатог програма. Припреме у организацији Удружења грађана „Косатица“ почеле су одавно, а ову културно-спортску манифастацију подржаће Министарство за бригу о селу и Општина Пријепоље. На ледину у Махали, у Доњој Косатици, на путу од Коника према Милешеви, организатори су довели воду и струју и обезбедили све услове за изложбу сира, меда и пита, те наступ певача из вика, као и за такмичења у скоку у вис и у даљ, и надметању рабаџија.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.