Акција Удружења "ЕКО-Варош" - На клик до чистијег града

Нова Варош

Нова Варош

 „На клик до чистијег града“ назив је новог пројекта локалног еколошког удружења „ЕКО-Варош“. Са 1,2 милиона динара финансира га Влада Швајцарске преко Швајцарске агенција за развој и сарадњу (SDC), а спроводе Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе, уз подршку Општине Нова Варош. Пројектне активности трајаће до марта наредне године, а примарни циљеви програма су ефикасније лоцирање локалних загађивача, као и да се кроз значајније учешће грађана и јачање споне цивилног сектора са надлежним институцијама заштита животне средине подигне на виши ниво.

-Пројекат подразумева набавку и израду веб апликације „на клик до чистијег града“. Једноставним кликом, како суграђани, тако и све бројнији гости нашег краја, имаће прилику да на апликацији детектују све „црне“ еколошке тачке које уоче односно мапирају места на којима је смеће непрописно одложено – појашњава за „Варошке новине“ Гордана Недовић, председница Удружења „ЕКО-Варош“, које је основано пре три године и у том периоду реализовало исто толико пројеката.

Недовић истиче да ће Нововарошани и туристи имати прилику да путем апликације износе и своје предлоге како на микро плану решавати проблеме загађења, као и за унапређење законског оквира за заштиту животне средине на локалном нивоу.

У оквиру пројекта, у којем поред Општине, учествују и друге партнерске организације - Комунално предузеће, Резерват „Увац“ и Туристичка организација „Златар“, планиране су и едукативне радионице, информативне и промотивне активности и акције, умрежавање грађана и локалне самоуправе како би се програм што успешније спровео.

-Очекујемо да ће овај пројекат да допринесе заштити животне средине, што је и имепратив у раду локалне управе и стратешко опредељење Општине Нова Варош. Општи циљ пројекта је да кроз иновативни приступ грађане додатно мотивише да се укључе у решавање еколошких проблема и да се ефикасније лоцирају актуелни и потенцијални загађивачи – каже помоћница председника општине за привреду и локални економски развој Маријана Ђокић. Локална самоуправа је партнер на пројекту и у његовом финансирању учествоваће са 10 посто од укупне вредности програма.


Са састанка у Београду

Иначе, Гордана Недовић и председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић су недавно присуствовали промоцији овог и још 11 пројеката које ће финансирати Влада Швајцарске. На скупу одржаном у београдском Аеро клубу истакнуто је да се програми из укупно 12 општина и градова реализују под једном „капом“ односно заједничким пројектом под називом „Заједно за активно грађанско друштво –АЦТ“.

-Одобрени пројекти представљају заједничке иницијативе локалних удружења грађана и јединица локалне самоуправе. Њихов циљ је да се кроз заједничке иницијативе створе нови механизми за учешће у процесу доношења одлука, пружању услуга грађанима на локалу и за повећање мониторинга рада органа локалних власти - чуло се на скупу коме су, између осталих, присуствовали Ричард Коли, директор Швајцарске канцеларије за сарадњу, Маја Стојановић, извршна директорка Грађанских иницијатива, и међународни тим лидер АЦТ Јенс Енгели, иначе регионални директор Helvetasaia.

Енгели је нагласио да активно учешће грађана у доносењу одлука на свим нивоима власти представља један од темеља демократског и цивилизованог друштва. Према његовим речима, то захтева јавни сектор вољан да сарађује са грађанима и грађанским иницијативама , истовремено претпостављајући грађане који одговарају на захтеве и потребе преузимајући своју одговорност. Због тога АЦТ, као је Енгели, партнерске иницијативе види као једно од најважнијих поља интервенције за подршку SDC-а цивилном друштву Србије.

Осим у Новој Вароши, пројекти ће се спроводити и у Пријепољу, Ивањици, Алексинцу, Новом Пазару, Нишу, Ужицу, Крагујевцу, Краљеву, Чичевцу, Сремској Митровици и Ади. Са ових 12 пројеката АЦТ је већ подржао укупно 86 пројеката организација грађанског друштва широм Србије.
* * *
Овај текст је део пројекта „Угроженост природних ресурса – аларм за узбуну“

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.