Стефан ће ову школску годину похађати у Америци

Стефан са професорком Далидом Мусић Авдић

Стефан са професорком Далидом Мусић Авдић

Стефан Младеновић (17) једини је нововарошки средњошколац који ће ову школску годину похађати у Сједињеним Америчким Државама. Тамо ће боравити у типичној америчкој породици, ближе се упознати са америчким образовањем, културом, навикама и обичајима. Прилику да десетак месеци проведе у „обећаној земљи“, Стефан је добио као стипендиста ФЛЕX Програма размене ученика, који је основан од стране Америчког савета за међународно образовање.

ФЛЕX-ом је, иначе, обухваћено двадесетак држава Европе и Азије, међу којима је и Србија. Овај талентовани ученик другог разреда нововарошке Средње школе успео је да се својим одличним познавањем енглеског језика, општом културом и информисаношћу, психолошким профилом личности и другим вештинама и умећима издвоји у групу најбољих кандидата, пролазећи бројне захтевне елиминационе кругове тестирања. Као награду добио је стипендију америчког министарства просвете, постао полазник ФЛЕX-овог програма и недавно се отиснуо преко Атлантика са жељом да у САД стекне нова знања и искуство.

-Огромна ми је част што сам учесник овог престижног програма међународне размене ученика. Трудићу се да, најпре, достојно представим своју породицу, школу, град, државу и народ коме припадам. Паралелно ћу покушати да научим што више – усавршим језик, ближе упознам са тамошњим школством, разноликом културном баштином, музиком, кинематографијом, да стекнем прави утисак о свакодневици једне америчке породице,као и навикама, животом и потребама мојих америчких вршњака и оних других нација са којима ћу остварити контакте у оквиру ФЛЕX-овог програма – каже за „Варошке новине“ Стефан.

-За мене је уклапање у нову заједницу, посебно тако космополитску, велика фасцинација. Уједно је и велики изазов, прилика да стекнем драгоцено искуство, упознам нове пријатеље,како америчке, тако и из разних других делова света. Зато одлазим потпуно растерећен да нећу бити прихваћен, или са било каквим предрасудама, већ отвореног срца. Либерал сам по убеђењу, за мене међу људима нема граница и препрека у комуникацији и дружењу. А од Америке очекујем пуно, јер, између осталог, сматрам да јесте колевка демократије- каже Стефан.

Стефан је одличан ђак, интересују га међународни односи, а у перспективи не искључује да му политика може бити професионално опредељење. Највећа жеља му је, ипак, да једног дана постане пилот у Војски Србије. Енглески је, каже овај симпатични младић језик неба, и одатле су можда ове две ствари његове највеће љубави.

-Као његова професорка, поносна сам на Стефана и убеђена сам да је он одличан кандидат за овакав програм. Осим што му је знање енглеског језика на високом нивоу, Стефан поседује и многе друге квалитете – убедљив је, елоквентан, самоуверен, прилагодљив другим људима и ситуацијама, нема предрасуда, космополитског је духа и изузетно дружељубив и благе нарави. Очекујем да у Америци освоји нека нова знања и вештине, стекне драгоцено искуство и што је можда и најзначајније, све то примени у својој заједници и помогне њеним житељима, посебно онима који су најсензибилнији и најугроженији. У фокусу овог и сличних програма и јесте да науче да развију хуманост и емпатију и помогну друштвеној заједници на локалном нивоу – наглашава професорка енглеског језика Далида Мусић Авдић, која је и сама, на почетку своје професорске каријере, а у оквиру сличног програма, боравила у Сједињеним Америчким Државама након петооктобарских промена у Србији. 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.