На Златибору договорено јачање сарадње Србије и Русије

Са јучерашњег заседања

Са јучерашњег заседања

- Ово је велики дан и за Србију и за општину Чајетина и могу да кажем да смо на прави начин искористили одржавање 19. седнице Међувладиног комитета за сарадњу Србије и Русије на Златибору да представимо своје потенцијале и да позовемо руске инвеститоре да овде улажу. Једина смо локална самоуправа у Србији која има Канцеларију за сарадњу са Русијом, коју смо основали још 2015. године, и која је за сада, у туристичком смислу, испунила свој пун значај. На економском плану има још више потенцијала да путем ове канцеларије представимо традиционалне производе Златибора руском тржишту - изјавио је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина и домаћин овог међудржавног скупа који је одржан јуче на Златибору.

Заменик председника Владе Руске Федерације Јуриј Борисов је обишао туристичке потенцијале Златибора и општине Чајетина а посебно је био задовољан што је из птичије перспективе, вожњом Златиборском гондолом, још боље успео да упозна Златибор и сагледа потенцијале за улагања фирми из Русије.

-Нама су Русија и руски народ кроз историју увек помагали и чињеница је да су након Другог светског рата код нас први лекари, инжењери и архитекте управо били Руси, - каже  Стаматовић. - Тај континуитет се наставља и дан-данас, и надам се да ће ова посета Јурија Борисова Чајетини значити да ће инвеститори из Русије кренути да у већем броју улажу на Златибору, на територији општине Чајетина и у целој Србији. Такође и да ћемо ми одавде у значајнијем обиму пласирати своје производе на територији Руске Федерације.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић је изјавио да му је "драго да је велики број гостију из Русије могао да се овде на Златибору упозна са лепотама Србије а то је потврдило њихово одушевљење топлим пријемом и дивном природом овог дела Србије".

-Посебно бих желео да се завалим општини Чајетина и њеном председнику Милану Стаматовићу на изузетно доброј организацији, на топлом и срдачном пријему- рекао је министар Поповић.

Заменик премијера Руске Федерације Јуриј Борисов је изјавио да су учесници "на седници Међудржавног комитета за сарадњу Србије и Русије успели да размотре сва значајна питања битна за сарадњу наших двеју земаља, од енергетике преко индустрије до здравља, саобраћаја или употребе информационих технологија. Посебно бих истакао значај сарадње на пословном плану, и у том смислу смо успели да обновимо нашу робну размену и да је доведемо на ниво на ком је била пре почетка пандемије". Борисов на крају захвалио својим српским домаћинима и нагласио да "не само да имамо пријатељске, већ имамо праве братске односе".

Извор: Општина Чајетина
* * *
Пројекат „Јавни интерес општине Чајетина на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства). 

                                                                                                                   

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.