Зебиновац у бојама Мишових хризантема

Више од 1.000 саксија са јесењим ружама - Мишо Ристић

Више од 1.000 саксија са јесењим ружама - Мишо Ристић

За хризантеме кажу да су царко цвеће. А на Зебиновцу се ових дана, у једној башти „шепури“ њих више од хиљаду. И има их у разним бојама - белих, жутих, црвених, љубичастих...

Кафеџија Мишо Ристић страствени је љубитељ хризантема, а од прошле године гаји их и за продају. Хризантема цвета у јесен, због чега је зову још и јесења ружа или јесењка. Ране сорте своје раскошне цветове развијају у септембру, а уколико се правилно одржава украс су баште све до првих снегова.

-То је вишегодишња биљка и уколико се сачува од измрзавања током зиме, идуће јесени цветаће још лепше и раскошније. Зато, хризантему када прецвета треба орезати, а саксију унети у топло. Ако ће зимовати пак вани, треба је увити у јутани џак, или у агрил фолију- саветује Ристић.

Мишо Ристић је власник култне кафане „Ристића магаза“ коју држи у приземљу породичне куће на Зебиновцу. Цвеће му је хоби који доноси додатни приход.

-Прошле јесени сам продао око 300 саксија са хризантема, а ове сам спремио више од хиљаду. У зависности од величине цена им је од 250 до 350 динара, и надам се да ћу за све наћи купца. Чиними се да последњих година код мештана расте интересовање за саксијско цвеће. Купују га доста и викендаши на Златару, као и власници апартмана и соба за издавање. Све је више уређених дворишта и балкона, што радује - каже Ристић.


У пластенику гаји и пролећно саксијско цвеће

А осим јесењих ружа, Мишо Ристић гаји и пролећно саксијско цвеће. Петуније разних боја, мини бегоније, кадифе, лепи јова, мушкатле обичне и падајуће, само су део из богате понуде... И док хризантеме, које су отпорне на јесење мразеве, за продају спрема под ведрим небом, друго цвеће гаји у затвореном, под најлоном. У лепо декорисаном дворишту изнад породичне куће, за ту намену лане је подигао пластеник површине око 50 квадрата.

-Планирам да до априла, када код нас креће продаја, спремим више од 3.000 саксија разног цвећа. Још сам средином августа у земљу бацио прво семе, а имам и нешто расада. Производња цвећа није, међутим, ни лак ни јефтин посао. Сертификовано семе и земља се купују, а велики трошак је и струја јер у боксовима зими температура мора да је константно 22-23 степена. Уз то треба сваки дан залити, проветрити –каже Ристић.

Мишо Ристић једини је произвођач саксијског цвећа у нововарошком крају и све што произведе овде и прода. У суседном Пријепољу их је неколико, а има их и у Ужицу и Пожеги, и сви они цвеће производе „на велико“ и од тога живе.

-Планирам да идуће године подигнем још два мања пластеника, јер за више немам простора, али то значи да ћу морати и да проширим тржиште и да се пуно озбиљније посветим овом послу. Међутим, да би могло да се живи само од производње саксијског цвећа, потребан је пластеник од бар 300 квадрата, а ја сам на жалост, још далеко од тога- каже Ристић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.