О Мисији Халијард на информативној табли на Златибору

Таблу су открили Милан Стаматовић и Џон Капело

Таблу су открили Милан Стаматовић и Џон Капело

И Општина Чајетина се прикључила обележавању 77 година од спасавања савезничких авијатичара у Другом светском рату, када су српски народ и војници и официри Југословенске војске у Отаџбини током 1944. и 1945. години прихватили и евакуисали више од 550 оборених савезничких авијатичара.

Тим поводом јуче је откривена информативна табла испред Културног центра на Златибору која ће све заинтересоване обавештавати о догађају који се десио крајем Другог светског рата на просторима западне Србије. Ову информативну таблу свечано су открили председник општине Чајетина Милан Стаматовић и председник Удружења Операција Халијард, потпуковник авијације у пензији Џон Капело, да би се потом у сали Културног центра одржала и свечана академија којој су уз представнике општине Чајетина и чланова Удружења присуствовали потомци учесника ове акције.

-Имам изузетну част и задовољство да присуствујем догађају на коме се открива једна истина која је дуго година скривана од српског народа, акција у којој су наши преци показали како се чува част, достојанство, како се поштују обичаји рата. Ти људи који су спасавали пилоте су ризиковали своје и животе својих породица, али су знали како се брани част и углед свог народа. То није било уписивано у историјске читанке али се преносило са колена на колено – нагласио је председник општине Чајетина Милан Стаматовић. - Ви, потомци тих јунака, сте достојни наследници својих предака који су дајући свој живот одужили дуг према домовини.


Потомцима спасилаца савезничких авијатичара се захвалио и Џон Капело, председник Фондације Халијард, која је посебно формирана како се ови догађаји не би заборавили, и како би и у Србији и широм света људи сазнали за те хероје.

-Желим да се захвалим општини Чајетина и њеном председнику Милану Стаматовићу на партнерству у вези са овим догађајем. Данас смо овде да се у име породица спасених авијатичара захвалимо потомцима храбрих Златибораца који су учествовали у тој хуманој акцији. Мисија "Фондације Халијард" је да исприча комплетну причу о спасавању савезничких пилота. Нема веће части него да се једна особа жртвује за другу- рекао је Капело.

Извор: www.cajetina.rs

* * *
Пројекат „Јавни интерес општине Чајетина на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства).

                                                                                      

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.