"Моја прва плата" - почело пријављивање незапослених

Зграда Општине Нова Варош

Зграда Општине Нова Варош

Данас почиње друге фазе програма подстицања запошљавања младих „Моја прва плата“ током које се лица са евиденције Националне службе за запошљавање могу пријавити за учешће у програму. Пријаве се подносе до 31. октобра путем сајта www.mojaprvaplata.gov.rs, а право учешћа у програму имају млади са средњим и високим образовањем, до навршених 30 година живота, који су без радног искуства или са радним искуством краћим од шест месеци стеченим на пословима у оквиру нивоа образовања са којим конкуришу.

Према плану, програмом „Моја прва плата“ биће обухваћено до 10.000 младих, који ће на овај начин моћи да обаве праксу на конкретним пословима код послодаваца, на тај начин стекну знања, вештине и компетенције за рад и тако повећају своје могућности за запошљавање. Они ће бити упослени  девет месеци, без заснивања радног односа,  током којих Национална служба за запошљавање младима са средњим образовањем исплаћује месечну новчану накнаду од 22.000 динара, а онима са високим образовањем 26.000 динара. Поред тога, младима укљученим у овај програм уплаћује се и допринос за случај повреде на раду и професионалне болести.

Јавни позив, који се може видети на сајту Националне службе за запошљавање (www.nsz.gov.rs) и сајту „Моја прва плата“ (www.mojaprvaplata.gov.rs), расписан је 20. августа на основу Уредбе о програму подстицања запошљавања младих „Моја прва плата. Прва фаза у реализацији програма, односно пријављивање послодаваца, завршена је 23. септембра, а на сајту „Моја прва плата“ се налазе све одобрене позиције на које кандидати могу конкурисати.

Трећа фаза програма намењена је избору кандидата од стране послодаваца, који ће процес селекције моћи да обављају од почетка пријаве кандидата, док ће коначан избор кандидата послодавци из приватног сектора моћи да обаве у периоду од 1. до 15. новембра, а послодавци из јавног сектора у периоду од 16. до 30. новембра. У року од 15 дана од дана завршетка избора кандидата биће формиране коначне листе послодаваца са изабраним кандидатима, које ће такође бити доступне на сајту www.mojaprvaplata.gov.rs .

Четврта фаза реализације програма се односи на потписивање тројног уговора између Националне службе за запошљавање, послодавца и изабраног кандидата, док ће спровођење програма почети у року од 15 дана од дана формирања коначне листе послодаваца са изабраним кандидатима.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.