За субвенције у замени столарије конкурисало 55 домаћинстава

Ускоро коначна листа

Ускоро коначна листа

На општински конкурс за помоћ у замени столарије на кућама и становима пристигло је 65 пријава, од чега је у старту одбачено њих десет због непотпуне докуменатације. За реализацију мера енергетске санације стамбених објеката на територији општине Нова Варош обезбеђено је два милиона динара. Држава и локална самоуправа ће власницима стамбених јединица „покрити“ половину трошкова за уградњу нових прозора и врата, с тим што појединачни максимални износ подстицаја не може бити већи од 100 хиљада динара.

Коначна ранг листа корисника, како се очекује, биће формирана до краја октобра. Прелиминарна листа на којој је према критеријумима из правилника рангирано 55 важећих пријава, објављена је крајем прошле седмице и она се може погледати на огласној табли у згради општинске управе или на званичној интернет страници Општине Нова Варош – www.novavaros.rs. Комисију за реализацију мера енергетске санације, кренула је  на терен како би проверила наводе из пристиглих пријава.

Јавни конкурс за финансирање мера енергетске ефикасности на породичним кућама и стамбеним зградама на територији општине Нова Варош , објављен је 19. августа. Приликом пријаве грађани су морали да се определе за једног од четири добављача столарије (из Нове Вароши, Бистрице, Пријепоља и Рашке), који су се јавили на посебан општински конкурс.

За реализацију ових мера, које су први пут уведене ове године, држава је општини Нова Варош одобрила милион динара, док је други милион обезбеђен из локалног буџета. Законом о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије прецизирано је да држава и јединица локалне самоуправе у реализацији пројекта учествују са по 25 посто средстава а са 50 посто грађани. Влада Србије је за ову намену обезбедила 54 милиона динара, а средства је добило 67 градова и општина које су се пријавиле на конкурс.

Према најавама из локалне самоуправе, у 2022. ће за ову намену бити опредељена знатно већа средства, док ће листа радова који се суфинансирају бити проширена. 

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.