Комуналци уклонили дивље депоније

Склонили ругло - сметилиште испод Петловца

Склонили ругло - сметилиште испод Петловца

Велика акција чишћења успешно је одрађена. Према плану, у нововарошком крају уклоњено је осам већих дивљих депонија и неколико мањих, а на очишћеним локацијама ускоро ће бити постављени нови метални контејнери како се више не би поновила ружна слика.

Дивље депоније очишћене су у оквиру пројекта који је уз подршку Министарства заштите животне средине током септембра реализован на териротији 43 града и општине у Србији. Радници Комуналног предузећа „3. септембар“ коме је Општина Нова Варош поверила посао, уклонили су десетине кубика разног отпада са полигона на Златару, као и са дивљих депонија у центру Акмачића, у Кокином Броду испод бране на Златарском језеру и код усека у Комаранима. Уклоњено је и смеће код Суљине и Марковића чесме, које су омиљено свратиште на магистрали за море, али и са платоа на Забиновцу, на исласку из града у правцу Пријепоља.

Највише посла за комуналце било је, међутим, у Петловцу. У јаругу испод пута за Акмачиће, којом протиче поток што се улива у Злошницу и Златарско језеро, годинама је бацано све и свашта, од расходоване беле технике, преко отпада животињског порекла, до гума, пластике, конзерви, памперс пелена, грађевинског шута... Комуналци кажу да је већина очишћених сметлишта формирана у близини места на којима се налазе контејнери који се редовно празне.

-На жалост од ове акције биће мало користи уколико се настави са старом праксом. Зато апелујемо на грађане да се понашају одговорно према животној средини , и да смеће одлажу тамо где је и прописано. Где год треба поставићемо додатне контејнере, јер дивље депоније су ругло и злочин према природи и према поколењима. Недавно смо од Министарства запштите животне средине добили на поклон 120 нових пластичних контејнера, тако да их има довољно- каже Сузана Шуљагић, директорка Комуналног предузећа „3. септембар“.


Имали доста посла- радници Комуналног предузећа

Нова Варош је од Министарства за заштиту животне средине добила 1,6 милиона динара за уклањање дивљих депонија, док ће Општина из свог буџета издвојити пола милиона за куповину нових металних контејнера. У локалној смоуправи кажу да ће појачати контролу и у наредном периоду пуно више радити на спречавању нових дивљих депонија.

Процена је да у Србији има 3.500 дивљих депонија и сметлишта, а током ове акције очишћено је око 500, што је кажу надлежни, добар почетак.

-Сада је важно да сачувамо сваку очишћену локацију и да неодговорни појединци буду кажњени. Локалне самоуправе могу да поднесу захтев Министарству за постављање видео надзора тамо где постоје услови за то, јер не можемо више дозволити да једне те исте депоније чистимо из године у годину. Позивам људе да буду одговорни према животној средини, јер у борби за бољу и чистију будућност грађани су нам савезници, а заједнички циљ нам је Србија без дивљих депонија–каже министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.
* * *
Овај текст је део пројекта „Угроженост природних ресурса – аларм за узбуну“

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.