Мокра Гора и Гостиље у избору за најлепше село на свету

Дрвенград на брду Мећавник (Фото: mecavnik.info)

Дрвенград на брду Мећавник (Фото: mecavnik.info)

Три села из Србије, од којих су два из Златиборског округа, бориће се за титулу најлепшег села на свету на такмичењу које организује Светска туристичка организација (UNWTO). Конкурс је расписан у намери да се идентификују најбољи примери иновативног развоја и приступа туризму у руралним областима, а одлуком националне комисије Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Србију ће на овом такмичењу представљати Мокра Гора (предлог Туристичке организације Ужица), Гостиље (Туристичка организација Златибор) и Тршић (Туристичка организација Лозница)

МОКРА ГОРА  са Шарганском осмицом, најатрактивнијом и најпосећенијом туристичко музејском железницом у Европи, јединственим градитељским ремек делом међу пругама уског колосека, и Дрвенградом на брду Мећавник који представља остварење чаробне визије прослављеног режисера Емира Кустурице, село је јединствено у свету.

Окружена обронцима три планине, испресецана речним долинама које местимично прелазе у клисуре, богата планинским потоцима и изворима, пространим шумама и цветним ливадама, Мокра Гора је један од најимпресивнијих амбијената у Европи.

Туристичко-географски положај Мокре Горе најповољнији је у односу на туристичке центре који се налазе у њеној непосредној близини: Златибор, Тара, Перућац, Вишеград.

Посебну реткост и обележје овог краја чине многобројни извори бистре планинске воде, која је стекла признања и због својих лековитих својстава. Такви извори у речном кориту Камишине, на десној обали, имају лековита својства и сврставају извор Беле воде у веома ретке, не само у Србији већ и у свету. Испитивања су показала да је то вода највећег алкалитета у Србији те да лековите мокрогорске воде спадају у веома ретке у свету високоалкалне воде.

Водопади, високи 22 метра, на реци Врело (Фото: ТО Златибор)

ГОСТИЉЕ је типично планинско село које се налази на око 25 км удаљености од туристичког центра Златибора. Једно је од туристички најразвијенијих златиборских села захваљујући очуваним природним и културним вредностима, али и неприкосновеној гостољубивости сеоских домаћина.

Највеће туристичке атракције Гостиља су 22 метра висок водопад на реци Врело, родна кућа Димитрија Туцовића која је заштићена као непокретно културно добро, очувана воденица на реци Врело, рибњаци пастрмке и природни екосистеми врхова Чигота и Борковац које се налазе под територијом Парка природе Златибор. Село се већ дуги низ година развија као туристичка дестинација у свему пратећи принципе одрживог развоја.

У селу је формирано Туристичко удружење Гостиље, које од 2009. године брине о уређењу и одржавању локалитета, и у сарадњи са општином Чајетина и Туристичком организацијом Златибор улаже у нове туристичке садржаје. Гостиљски водопад је један од најуређенијих локалитета у околини Златибора, где су уређене пешачке стазе, простор за пикник, дечије игралиште. Недалеко од водопада изграђен је базен, фудбалски терен, а родна кућа Димитрија Туцовића потпуно је реконструисана.

У селу Гостиљу постоји и неколико сеоских туристичких домаћинстава, коначиште и ресторан Гостиљска врела, а захваљујући великом броју домаћинстава који се баве пољопривредном производњом туристи у Гостиљу имају прилику да уживају у аутентичном сеоском амбијенту, домаћим производима и гастрономским ђаконијама. Гостиље је туристима веома приступачно јер до свих туристичких атракција воде добри путеви и обележена туристичка сигнализација.

(Извор: Туристичка организација Западне Србије)

* * *
Пројекат „Јавни интерес општине Чајетина на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства).

                                                                                                          

                                                  

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.