У Новој Вароши за све ђаке опет непосредна настава

И најстарији сваки дан у школским клупама - школа у Божетићима

И најстарији сваки дан у школским клупама - школа у Божетићима

Од понедељка 20. септембра ђаци у свим школама на територији нововарошке општине враћају се у школске клупе. То значи да ће се  у градској и сеоским осмољеткама, као и у  Средњој школи примењивати први модел организације образовно-васпитног рада који подразумева непосредну наставу у школама. У седмици на измаку средњошколци су наставу пратили онлајн, док су најстарији основци, ученици седмог и осмог разреда, тек сваки други дан ишли у школу . 

Овакву одлуку донело је данас Министарство просвете, а на основу препоруке Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа. Ово би требало да значи да се епидемиолошка ситуација у нововарошком крају благо стабилизује, али само у категорији школске популације.

Како се наводи у данашњем саопштењу ресорног Министарства, комбинована наставу ће следеће седмице до даљњег имати ученици седмог и осмог разреда основних школа на територији девет локалних самоуправа (Ариље, Богатић, Ваљево, Лајковац, Ивањица, Књажевац, Коцељева, Крагујевац и Топола). По овом другом моделу организације образовно-васпитног рада функционисаће и средње школе на територији 45 општина односно градова, међу којима су и три са подручја Златиборског округа –Пријепоље, Чајетина и Косјерић.

Трећи модел наставе примењиваће се и даље у основним и средњим школама на територији Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Просветне власти најавиле су и нов начин поступања уколико код ученика дође до инфекције корона вирусом.

-Уколико се у једном одељењу појаве два или више случајева инфекције Цовидом 19, директор школе организује рад према следећим инструкцијама:уколико се ради о одељењима са 16 или мање ђака, након појаве три оболела у одељењу, прелази се на трећи модел наставе у трајању од десет дана и одлука важи само за то одељење. Уколико је реч о одељењима са више од 17 ученика, након појаве два случаја обољења, оно се дели на две групе и наставља рад по комбинованом моделу наставе – појашњавају у Министарству просвете.

Додају још да се на групе потом примењује поступак за одељења са 16 и мање ученика, односно након појаве нова три оболела у групи за прелазак на трећи модел у трајању од десета дана се налаже само за ту групу.

-У свим школама неопходна је употреба заштитних маски код свих ђака и запослених, како невакцинисаних, тако и вакцинисаних и оних који су прележали корону и то без изузетака, а све време током боравка у школи – наводи се још у саопштењу Министарства просвете.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.