Општинско веће одбацило предлог за поскупљење грејања

Мазута има до Нове године - Котларница на Браноошевцу

Мазута има до Нове године - Котларница на Браноошевцу

Општинско веће одбацило је на последњој седници предлог предузећа „Енергије Златар НВ“ да се цена услуге загревања стамбеног и пословног простора повећа за готово 30 одсто.И док у „Енергији“ захтев за поскупљењем правдају „дивљањем“ цене мазута, чланови Већа сматрају да тај разлог није довољно добра аргументација да се испорука топлотне енергије за грађане са садашњих 96,8 динара по квадрату (без урачунатог ПДВ) увећа на 119,07 динара, а за привреду са 145,2 на чак 178,6.

-Без корекције постојећег ценовника услуга, „Енергија“ ће у најскорије време бити закатанчена. Предузеће у првих шест месеци већ послује са губитком од пет милиона динара, а не смем ни да помислим колико би дуговања нарасла до краја године. Највећи проблем је неконтролисани скок цене мазута. Овај енергент смо, рецимо, у децембру прошле године плаћали непуна 54 динара по литру, а данас је он преко 78. Како сада стоје ствари, за куповину само мазута за предстојећу грејну сезону потребно нам је око 78 милиона динара. Приходи су далеко мањи, а како платити струју, плате запосленима и све остало – казао је, између осталог, директор „Енергије“ Зоран Ђокић и најавио да је предузеће у стању да обезбеди енергенте за топле радијаторе до Нове године, а да за после не могу да дају никакве гаранције уколико се не удовољи захтеву за поскупљењем.

Прилично жучна расправа директора „Енергије“ и већине чланова Већа трајала је готово пун сат, а највеће примедбе већника односиле су се на чињеницу да ово предузеће за потрошаче никада није снизило тарифу услуга када цена мазута на тржишту пада, али се тај разлог већ годинама уназад потеже када је у питању поскупљење.

-Суштински немамо добро утемељену аргументацију за овако драстично поскупљење. У предложеној корекцији ценовника, цена мазута је само један сегмент. Други је лош менаџмент, трећи непостојање дугорочне стратегије, а посебно чињеница да нема спремних пројеката којима би се повукла средства ресорних Министарстава и донатора за замену котлова и друге инвестиције, као и неискоришћеност кредитних средстава - рекао је заменик председника Општине и Већа др Бранко Бјелић. Он је, ипак, оценио да се популистичким мерама попут категоричног одбијања поскупљења не сме угрозити рад и постојање „Енергије“, али да ти захтеви морају бити оправдани и резултат детаљне анализе како се овај проблем може решити што безбоиније за , иначе,“танке“ новчанике потрошача.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.