Опрез : Јавне чесме нису за пиће!

Вода на седам чесми није хигијенски исправна - Мушина чесма

Вода на седам чесми није хигијенски исправна - Мушина чесма

Вода са седам од укупно 11 узоркованих јавних чесама у нововарошком крају није за пиће. На основу анализе коју је урадио Завод за заштиту јавног здравља Ужице, хигијенски су неисправне чесме Крџавац, Чардак, Мушина и чесма у Шопоту, као и чесма у Вуковини, Шапоњића и Суљина чемса. Оне ће ускоро бити видно обележене таблом „вода није за пиће“.

-Узрок хигијенске неисправности ових чесама су микробиолошка испитивања, док резултати физичко-хемијских испитивања указују на исправност свих 11 узорака. Јавне чесме су алтернативни објекти водоснадбевања, водни објекти су каптаже које се не одржавају редовно, а воде су изворске, сирове, што значи да не пролазе кроз пречишћавања и дезинфекцију. Имајући у виду да не постоји апсолутна безбедност коришћења воде са јавних чесама, неопходан је опрез приликом њиховог коришћења- каже за „Варошке новине“ др Владимир Петровић из Завода за јавно здравље Ужице.

Контрола квалитета вода се јавних чесама се обавља повремено, обично једном годишње, на захтев локалне самоуправе или санитарне инспекције. Последње анализе су показале да је хигијенски исправна вода са Вучијске чесме, чесме у насељу Воћњак, Бјелановића и Златарске чесме. Друге јавне чесме у нашој општини нису у скорије време контролисане.

-Ни хигијенски исправне воде на чесми нису међутим показатељ њиховог здравстевно безбедног коришћења јер контрола која се обавља једном годишње није довољна за сагледавање стварног санитарно-хигијенског стања. У циљу обезбеђења хигијенски исправне воде за пиће на испитиваним јавним чесмама, неопходна је обавити њихову санацију и редовно одржавање, као и вршти редовну контролу квалитета- каже др Петровић.

У Заводу за јавно здравље кажу да се не врши ни редовна контрола квалитета воде за пиће из сеоских водовода, осим у Акмачићима где се она до сада обављала једном месечно на основу уговора са Удружењем „Бјеланац“ које је до недавно газдовало овим водоводом.

-На основу уговора са Комуналним предузећом '3. септембар' Завод за јавно здравље три пута месечно обавља узорковање и испитивање воде за пиће из градског водовода. Последње је обављено 30. августа и сви узорци су били хигијенски исправни- каже др Петровић.
* * *
Овај текст је део пројекта „Угроженост природних ресурса – аларм за узбуну“

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.