У Новој Вароши почела са радом и друга ковид амбуланта

Дневно више од 50 прегледа - Дом здравља

Дневно више од 50 прегледа - Дом здравља

Због наглог скока оболелих и повећања броја прегледа у последњих седам дана, у нововарошком Дому здравља данас се отвара и друга ковид амбуланта. Радиће сваког дана у периоду од 9 до 15 сати. Смештена је поред постојеће тријажне јединице која прима пацијенте са симптомима на COVID - 19 радним данима од 7 до 20 сати и викендом од 8 до 18.

-Уколико се стање са короном у предстојећем периоду евентуално погорша, и ова друга ковид амбуланта радиће у пуном капацитету – најављује др Бранко Поповић, директор  Дома здравља.

Он за „Варошке новине“ истиче да је тренутна епидемиолошка ситуација изузетно нестабилна и да Нова Варош трпи најјачи удар короне од почетка пандемије.

-Дневно се у ковид амбуланти обави више од 50 прегледа, ново инфицира у просеку од 12 до 20 Нововарошана, већ су попуњене две трећине локалних болничких капацитета, а исти број - око 20 пацијената, се лечи и у ужичкој болници. Клиничке слике су у овом новом „таласу“ короне нешто теже и комплексније, док се старосна и полна структура, бар у златарском крају, нису промениле у односу на пређашње циклусе. Подједнако обољевају и жене и мушкарци, као и деца у нешто мањем обиму, а доминира радно способна популација становништва старости од 40 до 65 година – наглашава др Поповић.

Директор нововарошке здравствене установе додаје да је у златарском крају процес имунизације у благом порасту, али још увек недовољно да би се ефикасније борило против ове пошасти. Бар једну дозу вакцине до сада је примило 5.800 Нововарошана, од којих је близу 300 добило и трећу дозу цепива.

Због погоршања епидемиолошке ситуације, из Дома здравља апелују на строго поштовање епидемиолошких мера (ношење маски, држање физичке дистанце, редуковање контаката и окупљања) , и посебно на имунизацију.

-Више од 80 одсто оболелих од короне у овом таласу су невакцинисани, а готово сви на болничком лечењу нису примили цепиво. Међу инфициранима има и имунизованих Нововарошана, али су код њих клиничке слике углавном лакше – каже др Бранко Поповић.

Иначе, нововарошка здравствена установа у Златиборском округу предњачи по броју вакцинисаних медицинских радника. Од укупно 130 запослених при овдашњој здравственој установи, неку од четири произвођача цепива до сада је примило њих 97.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.