Уз помоћ државе биће уклоњено 500 дивљих депонија

Депонија код бране у Кокином Броду формирана је након што је склоњен контејнер

Депонија код бране у Кокином Броду формирана је након што је склоњен контејнер

Нова Варош је добила 1,6 милиона динара за уређење осам дивљих депонија на својој територији, а уговор о суфинансирању пројекта потписао је председник општине Радосав Васиљевић. Захваљујући помоћи Министарства заштите животне средине на територији 43 града и општине у Србији, током септембра биће очишћено више од 500 дивљих депонија, за шта је министарство обезбедило око 75 милиона динара.

- Ово је једна од највећих акција чишћења коју ћемо спровести у наредном периоду. Према проценама, у Србији има око 3.500 сметлишта и дивљих депонија, а ми ћемо у септембру очистити 500, што је добар почетак. Важно је да подижемо свест грађана и да заједно чувамо очишћене локације како се не би дешавало да их изнова чистимо. Замолила сам јединице локалне самоуправе да појачају контролу, а министарство ће, где је потребно, обезбедити видео надзор на очишћеним локацијама. Контрола ће бити много ригорознија, јер започињемо велики посао за чистију будућност – поручила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић након потписивања уговора.

Према њеним речима, ово је само један сегмент, али изузетно важан, будући да неодговорно и неадекватно одлагање отпада утиче на загађење ваздуха, воде, земљишта.

- Јединице локалне самоуправе су на нашем јавном конкурсу кандидовале сметлишта и дивље депоније које највише сметају грађанима, и њих ћемо прво да очистимо. Министарство које водим је, за овај посао, обезбедило 75 милиона динара. И то је тек почетак, јер ћемо се трудити да и наредне године одвојимо средства за ову сврху. Желим да похвалим градове и општине који одвајају средства из сопственог буџета како би на својој територији уклонили сметлишта. Изузетно је важно да инспекција на терену ради свој посао, јер само тако можемо да остваримо стратешки циљ, а то је чистија будућност за генерације које долазе – поручила је министарка Ирена Вујовић.

Осим Нове Вароши, помоћ су добиле и две суседне општине, Пријепоље 3,8 милиона и Прибој 2,1 милиона динара. На територији општине Пријепоље која је и добила највише средства у овом делу, биће ревитализовано и санирано 29 дивљих депонија, набављено пет контејнера од пет метара кубних и 10 табли којим ће се након уклањања, обезбедити локације и забранити даље депоновање отпада.
* * *
Овај текст је део пројекта „Угроженост природних ресурса – аларм за узбуну“

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.