Још 500 контејнера за чисту средину у четири комшијске општине

Помоћ добили Нова Варош, прибој, Пријепоље и Сјеница

Помоћ добили Нова Варош, прибој, Пријепоље и Сјеница

Ускоро ће бити постављено 120 нових пластичних контејнера које је Нова Варош добила на недавном конкурсу Министарства заштите животне средине. Опрему за сакупљање и рециклажу отпада поред Нове Вароши добиле су још 33 општине и града у Србији, којима ће наредних дана бити подељено укупно 2.940 контејнера и 3.225 канти.

Уговор о донацији потписали су државни секретар у Министарству заштите животне средине Александар Дујановић и председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић. По 120 контејнера добили су и општине у окружењу, Пријепоље, Прибој и Сјеница, а Пријепоље и 260 канти за одлагање отпада. У овом министарству кажу да ће у циљу унапређења животне средине и убудуће наставити да пружају подршку локалним самоуправама у обезбеђивању опреме за сакупљање, рециклажу и што адекватније управљање отпадом.

-Ово је само један у низу пројеката које ће наше министарство у сарадњи са локалном самоуправом реализовати у нововарошком крају. Изградња Трансфер станице за четири општине у селу Челице је при крају, а финансираћемо и изградњу плутајуће бране за прикупљање отпада на Лиму, као и пројекат заштите земљишта на Златару. Нова Варош је добила средства и за уклањање осам дивљих депонија на својој територији, а уговор ће бити потписан наредних дана- рекао је државни секретар Александар Дујановић.


Уговор о донацији - Радосав Васиљевић и Александар Дујановић

Надлежни су апеловали на грађане да током грејне сезоне не одлажу жар и пепео у пластичне контејнере, већ да то чине у бурад и посуде одређене за то. Контејнери из донације биће постављени на локације које ће Комунално предузеће „3. септембар“ наредних дана одредити.

-Контејнери ће бити постављени на местима где може да приђе велика 'смећарка'. Углавном на локације где до сада нисмо имали, или смо имали недовољан број контејнера, а све у складу са проширењем обухвата прикупљања комуналног отпада у граду и сеоским срединама - каже директорка Комунално предузећа „3. септембар“ Сузана Шуљагић.

У локалној самоуправи очекују да ће нови контејнери за сакупљање и рециклажу отпада дати велики допринос заштити животне средине. Међутим, линија за рециклажу, коју су својевремено нашој општини даривали Европска унија и Влада Швајцарске, одавно је под кључем на Браношевцу, јер Комунално предузеће које газдује опремом, наводно нема довољно радника за ове послове.

-Доста радника Комуналног предузећа у наредном периоду иде у пензију, а за пријем нових треба сагласност Министрства за локалну самоуправу. Очекујемо да ће и тај проблем бити решен, а рециклажни центар ускоро опет стављен у функцију- рекао је председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

* * *

Овај текст је део пројекта „Угроженост природних ресурса – аларм за узбуну“

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.