Пожар у Рутошима стављен под контролу !

Због неприступачног терена у кањону Увца угрожени и животи ватрогасаца (Фото: МУП Србије)

Због неприступачног терена у кањону Увца угрожени и животи ватрогасаца (Фото: МУП Србије)

Пожар који данима букти у Рутошима стављен је под контролу, али су ватрогасци и даље на опрезу. Ватра која је проширила са Црног врха код Прибоја, где и даље гори, захватила је стотинак хектара на Јастребцу, изнад Ковачевића и даље према Увцу, а горело је и на Бакиној бари.

-Надамо се киши коју су метеоролози најавили за данас. Мештани кажу да у засеоцима ближим месту пожара ни кап кише није пала у последња два месеца- кажу ватрогасци ангажовани на гашењу пожара.

Ватра је углавном гутала приземне делове борове шуме, ниско растиње и траву, а на појединим секторима горела су и цела стабла. Ватрогасци кажу да на овом делу има више напуштених кућа, али да су срећом успели да их одбране.

Остала пустош ( Фото: Илија Миросавић)

Ватрогасцима из Нове Вароши и Пријепоља у гашењу пожара помажу колеге из Ужица, Крагујевца и Крушевца, као и припадници више добровољних ватрогасних друштава из овог дела Србије.

-У шуми је дебео слој борових иглица и другог шумског отпада који лако гори, па тамо где угасимо пожар ветар брзо распали нови. Ради се углавном о неприступачном терену, због чега су угрожени и животи ватрагасаца- кажу у Рутошима.

Ватрогасце који гасе пожар на Црном врху, Горњој Јелачи, Јастребцу и другим деловима уз овај део границе између општина Прибој и Нова Варош, јуче је обиша министар унутрашњих послова Александар Вулин и в. д. помоћником министра и начелником Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић.

-На око 200 хектара захваћених шумским пожаром, пожаром на отвореном простору, ради око 90 ватрогасаца, припадника Сектора за ванредне ситуације. Посебну захвалност дугујемо “Србијашумама” и добровољним ватрогасним друштвима који се увек одазову и увек су ту да помогну. Сви припадници Сектора за ванредне ситуације су опремљени и обучени да се боре са сваком врстом пожара и да штите свакодневни живот и имовину свих грађана. Тако је и овде, овде се штити и шума која припада “Србијашумама”, али и приватни поседи- изјавио је министар Вулин.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.