Гори 100 хектара на Црном врху и у Рутошима

Пожар изазван ударом грома (Фото: илустрација)

Пожар изазван ударом грома (Фото: илустрација)

На планини Црни врх, у кањону Увца у прибојској општини и близу села Рутоши у општини Нова Варош гори више од 100 хектара ниског растиња и борове шуме, а пожар који је јуче био под контролом поново се током ноћи распламсао када је на овом подручју дунуо јак ветар.

Претпоставља се да су оба пожара изазвана ударима грома током невремена на овом подручју у суботу и недељу. Бројне ватрогасне екипе из Нове Вароши, Прибоја, Пријепоља, којима су у помоћ прискочиле колеге из Ужица и Новог Пазара боре се већ трећи дан са ватреном стихијом а јак ветар, високе температуре и суви тепих борових иглица на тлу који гори у многоме им отежавају посао.

- Јако је тешко, терен је изузетно неприступачан, високе су температуре, угасимо пожар не неком делу а он убрзо поново плане, чинимо што је до нас улажемо надљудске напоре - речи су људи који су јутрос на терену ангажовани на гашењу пожара.

Велики облак дима од ова пожара, мирис паљевине осећају се у околним селима, на великом делу Златибора, па чак и Ужицу удаљеном барем 40-так километара ваздушном линијом.

На подручју Црног врха велики пожар био је и пре неколико година, а ватрогасне екипе тада су се данима бориле са ватреном стихијом на изузетно стрмом и опасном терену. Овде се ватра шири ка реци Увац, срећом у близини нема кућа ни људи који би били угрожени.

Мештани села Горње Јелаче кажу да је у овом крају у недељу поподне било јако невреме, много удара грома, и да је вероватно неки од удара грома запалио шуму. Да све буде горе, после невремена у недељу на овај крај спустила се магла па мештани нису на време могли да примете ватру и пријаве надлежнима.

И у Рутошима пожар је навероватније изазван ударом грома. И овде се ватрогасци суочавају са тешким тереном, високим темепратурама, јако опасним ситуацијама...

Златиборска села Добреслица, Борова Глава, Јабланица, Стубло тренутно су под облаком дима...

-Високе су температуре, сува трава, грање, пожари лако избијају, молимо људе који излазе на терен, у шуму, праве роштиљ, да јако пазе, сада и бачен опушак може да изазове велике, тешке последице - речи су једног од ватрогасаца са терена.

(Извор: kurir.rs/Зоран Шапоњић)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.