Изложбом отворени Дани културе

Излаже двадесетак чланова

Излаже двадесетак чланова "Златарске палете": са отварања изложбе

Дом културе „Јован Томић“ у Новој Вароши прославио је 48.година успешног рада рада и постојања. Тим поводом је синоћ отворена и традиционална манифестација Дани културе, током које ће се у наредних месец дана домаћој публици представити бројни глумци, певачи, инструменталисти, играчи, ликовни и књижевни ствараоци. Овогодишња културна светковина започела је кабаре представом „Ја певам свој блуз“ Горана Султановића и изложбом слика чланова нововарошког Ликовног клуба „Златарска палета“.

-Близу пет деценија од оснивања нововарошког храма културе и трајања манифестације „Дани културе“ није тако мало времена. Можда би ова светковина и нестала и угасила се да није било оних који су је од почетка свесрдно подржавали, да није било оних који су је заволели на први поглед и веровали јој унапред и нису дозволили да се тај културни дах који у нама чучи , угаси. Можда не би ни трајали оволико дуго да није било и оних који су све ово време тражили ману, било коју, било какву. Чудно је то како се понекад однекуд појави мисао која се само провлачи између нас, међу посетиоцима, и као какав невидљиви ветрић намерава да поремети ритам јер му се не допада што нема оних потреса о којима се после данима претреса. Зато вас молим да дозволите да ови дани имају и будућност. Ставите их на пиједестал крај других одабраних културних догађаја. Дајте им прилику да баш ти дани врате културни дух Новој Вароши која га је итекако имала, али га је само на један кратак моменат изгубила, ми смо ту да га поново живимо и вратимо – део је из говора директорке ДК Михрије Хаџић, која подсећа да Дом културе као мисионар културног препорода у нововарошком крају и данас успева да под окриљем ове установе окупи бројне ствараоце – фолклораше, певаче, тамбураше, глумце, сликаре...

У присуству бројне домаће публике, међу којима су били и представници локалне самоуправе, привреде, јавних предузећа и установа, државних органа и институција, школа, удружења, невладиног сектора, завеса на „Дане културе“ подигнута је изложбом слика домаћох уметника – чланова Ликовног клуба „Златарска палета“, који следеће године слави две деценије успешног рада и постојања. У галеријском простору ДК посетиоци су имали прилику да погледају пробрану поставку из опуса двадесетак локалних сликара, који су у различитим техникама и разнородним ликовним стиловима и рукописима приказали само део свог вишегодишњег уметничког стваралаштва. О ауторима, поставци , ликовној уметности у ширем смислу, као и плановима и очекивањима удружења у перспективи , говорио је Мухамед Хамко Ровчанин, председник ЛК „Златарска палета“.

Круна светковине свакако је била популарна кабаре представа „Ја певам свој блуз“ коју већ 17 година широм Србије и региона маестрално изводи глумац Горан Султановић, у пратњи врхунских музичара Душана Безуха и Бранислава Зарина. Шармантни боем са Чубуре, који је први пут гостовао у граду на падинама Златара, одушевио је Нововарошане, како говорењем стихова познатих српских песника и интерпретирањем чувених страних и домаћих нумера, тако и врцавим хумором, којим је на себи својствен начин забавио и насмејао гледалиште, у исто време и са примереном дозом сарказма и ироније критикујући негативне појаве у друштву.

Манифестацију су финансијски помогли Бошњачко национално вијеће и Општина Нова Варош, која је и покровитељ светковине, као и бројне локалне фирме и предузећа.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.