Премијерка Ана Брнабић обишла радове на Трансфер станици

Радови планираним темпом - јуче на

Радови планираним темпом - јуче на "Бањици"

Председница Владе Србије Ана Брнабић и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, обишле су јуче радове на изградњи Трансфер станице „Бањица“ на којој ће се препакивати отпад из четири општине. Том приликом премијерка је најавила да ће након завршетка радова средином децембра, и депонија „Дубоки поток“ код Прибоја бити затворена и санирана попут „Стањевине“ код Пријепоља.

Према речима Ане Брнабић, пројекат „Стањевина“ је сигнал свим грађанима да се држава Србија озбиљније бави заштитом животне средине. Депонија „Стањевина“ на уласку у Пријепоље из правца Бистрице годинама је било право ругло и „еколошка бомба“ у долини Лима.

- Завршили смо санацију депоније ’Стањевина’, која је затворена у новембру прошле године, а цео простор рекултивисали и засадили четинаре, па се отпад из Пријепоља сада усмерава на депонију код Прибоја. Када завршимо Трансфер станицу затворићемо,уредити и санирати и ову депонију на коју се сада довози отпад из Прибоја, Нове Вароши и Пријепоља- рекла је премијерка Ана Брнабић.

Како се очекује, Трансфер станица „Бањица“ решиће проблем одлагања отпада у овом делу Србије. На њој ће се препакивати отпад из Нове Вароши, Прибоја, Пријепоља и Сјенице и терати даље на Регионалну депонију „Дубоко“ код Ужица .

Трансфер станица са рециклажним двориштем гради се у атару села Челице код Нове Вароши, на делу будуће регионалне санитарне депоније за четири општине. Гради се у две фазе, а вредност прве, која је у току, износи 93 милиона динара. Општине у радовима учествују са укупно 50 милион динара, док је остатак средстава обезбедило Министарство за заштиту животне средине.

У другој фази планира се изградња приступног пута на државни пут Бистрица-Прибој, као и изградња водовода и далековода од железничке станице „Бистрица“ и набавка два специјализована камиона за даљи транспорт отпада. То ће све коштати додатних 70 милиона динара које ће обезбедити надлежно министарство.

-Трансфер станица је предуслов за један од најмодернијих регионалних рециклажних центара у нашој земљи, а који ће се градити на овој локацији. Регионални рециклажни центар у Новој Вароши је један од приоритета Министарства, а пројекат се реализује у сарадњи са Европском банком за обнову и развој- рекла је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

За радове на изградњи Трансфер станице општина Пријепоље ће издвојити 25 милиона, Прибој 15 и Нова Варош 10 милиона динара.

-Завршетком овог пројекта тек долази боље време за наше крајеве, нови инвеститори, а са њима нова радна места - рекао је предесдник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

* * *

Овај текст је део пројекта „Угроженост природних ресурса – аларм за узбуну“

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.