Два милиона субвенција за енергетску санацију кућа и станова

Дотације за замену столарије и грејних тела

Дотације за замену столарије и грејних тела

За реализацију мера енергетске санације стамбених објеката на територији општине Нова Варош обезбеђено је два милиона динара, а пријављивање ће почети вероватно првих дана августа. Држава и локална самоуправа ће власницима станова и кућа „покрити“ половину трошкова, с тим што максимални износ подстицаја не може бити већи од 100 хиљада динара.

Правилник о суфинансирању мера енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова усвојен је на последњој седници Скупштине општине. За реализацију ових мера, које су први пут уведене ове године, држава је недавно општини Нова Варош одобрила милион динара, док је други милион обезбеђен из локалног буџета. Надлежни кажу да ће у 2022. за ову намену бити опредељена знатно већа средства, док ће листа радова који се суфинансирају, вероватно бити проширена.

-Ове године суфинансираће се само замена столарије и грејних тела и то искључиво на стамбеним објектима који су легализовани, док код зграда стамбена заједница мора бити уписана у одговарајући регистар. Један од услова је и да су власници измирили порез на имовину - рекао је заменик председника општине Нова Варош Бранко Бјелић.

Правилник је идентичан за целу Србију, а пре него што је стигао пред одборнике морао је на сагласност у надлежно министартво. Законом о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије прецизирано је да држава и јединица локалне самоуправе у реализацији пројекта учествују са по 25 посто средстава а са 50 посто грађани. Влада Србије је за ову намену обезбедила 54 милиона динара, а средства је добило 67 градова и општина које су се пријавиле на конкурс.

-Суфинансираће се 50 посто трошкова, максимално 100 хиљада динара. Прихватљива јединична цена са ПДВ-ом, на основу које ће се вршити обрачун, може износити до 14 хиљада динара по квадрату за прозоре и балконска врата и до 20 хиљада динара по квадрату за улазна врата. Грађани се приликом извођења радова могу определити за једног од извођача са списка који ће бити утврђен на основу посебног конкурса- рекао је Бјелић.

Општинско веће формираће ових дана Комисију за реализацију мера енергетске санације. Комисија ће сваку стамбену јединицу обићи у два наврата, први пут како би проверила наводе из пријаве и сачинила технички извештај о постојећем стању објекта, а други пут по завршетку радова.

-Важно је знати да се неће суфинансирати радови који су започети пре првог изласка Комисије, нити се може конкурисати за радове који су већ изведени. Код кућа које имају више етажа моћи ће да се конкурише за све или само за једну етажу , али је услов да се мора заменити комплетна столарија у стамбеној јединици за коју се конкурише. Они који не прођу на овом конкурсу могу се пријавити и идуће године, када ће у списак радова који се суфинансирају вероватно бити уврштено и постављање фасаде–каже Бјелић.

Усвојеним правилником прецизно су утврђени критеријуми и начин бодовања, а сви грађани ће имати увид у прелиминарну листу кандидата која ће бити објављена на сајту Општине Нова Варош (www.novavaros.rs), као и само бодовање. Упоредо са текстом конкурса, на општинском сајту биће објављена и четири формулара за пријаву, као и списак потребних докумената.

-Формулари се могу скинути са сајта и одштампати, или се подићи бесплатно у Услужном центру. При Општинској управи биће отворена канцеларија за помоћ грађанима приликом попуне формулара. Све одлуке биће доступне јавности и грађани ће имати увид у њих, тако да нема места за сумње да ће се нешто радити 'испод жита'- каже Бјелић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.