„Нова Варош из старих албума“, нова књига Драгољуба Гагричића

Дуг завичају - књига Драгољуба Гагричића

Дуг завичају - књига Драгољуба Гагричића

„Нова Варош из старих албума“ назив је четврте по реду књиге Драгољуба Гагричића (72), новинара „Вечерњих новости“ у пензији и дугогодишњег сарадника нашег листа. Књига је светлост дана угледала ових дана у издању нововарошке библиотеке „Јован Томић“.

Према речима аутора, ово издање обогаћује слику минулих деценија, јер монографија на 182 стране доноси 320 фотографија. Најстарије су с краја 19.века, па до пре четири деценије. Чак трећина фотографија је настала из објектива Гагричићевог фото-апарата, а остале је сам аутор сакупљао близу пет деценија – од чувара баштине, преко колега и породица, најчешће у селима и често незнаних аутора, поклонивши градској Библиотеци 1.300 слика у последње четири године. Драгоцена сведочанства у књизи су и 80 слика дар читалаца храму књиге. Ово је, иначе, први покушај да грађа од културно-историјског и етнографског значаја у врло необичном, а луксузном издању, угледа светлост дана.

-Надам се да ће се књига читати као разговор потомака и предака јер су фотографије огледало живота, чувају мирис времена и успомене и држе везу са прецима, као и они белези на гробљима и крајпуташи. Сабирао сам слике живота да их вратим у домове унука и праунука, да нађу завичајне корене – каже за „Варошке новине“ Драгољуб Гагричић и додаје : - Странице монографије су времеплов трагова и расршћа на ветрометини Старог Влаха – од археолошких локалитета и светиња које су чувале жар вере до белега три пута отиманој слободи у последњих 150 година. Овде је и времеплов живота у сиромаштву и беспућу, али и најлепших изданака и дамара сеоског живота – прела, моба, сабора светковина, рукотворина и народног градитељства. Ђачки споменари чувају успомене на најлепше животно доб, а објектив фотоапарата је забележио и економске кораке краја. У монографији се оживљава „стара варош“ са сокацима и чатмарама, дућанима, пиљарама и калдрмом. На страницама читаоце чекају слике чаршијског живота, бар у исечцима до којих се дошло.

Фотографије у књизи поnдељене су у 12 тематских целина према сродности мотива, а кратки текстови, како аутор каже, покушај су да се читаоци уведу у време и крајеве, да им се приближе људи , занимања, догађаји, једном речју – мотиви који дочаравају слику минулих времена.

ДАР СТАРОМ ВЛАХУ И БИБЛИОТЕЦИ : -У низу послова везаних за село, завичај и Стари Влах, увек сам на уму имао изреку и аманет оца наше писмености Вука Караџића: „Свако чини највише, ако чини оно што може“. Та запосвест ми је била водиља и у овом послу – наглашава новинар Драгољуб Гагричић и додаје да тако књигу „Нова Варош из старих албума“ дарује Старом Влаху и матичној Библиотеци. –Желео сам, једноставно, да подсетим на речи ентузијазам, труд, завичај, даровање, те да их, бар за трен –вратим у матицу живота, ако је то могуће у овдашњим околностима.

УРЕДНИЧКИ ТИМ : Издавач нове књиге Драгољуба Гагричића је Библиотека „Јован Томић“ (за издавача Милана Јелић, директорка). О ликовно-графичкој опреми бринули су Нововарошани – академски сликар Станко Никачевић и графички дизајнер  Игор Костић. Лектура је поверена Данки Ивановић, професорки српског језика. Рецензент је Милисав Р.Ђенић из Чајетине, професор и аутор више књига из историографије краја. Књигу је штампао ужички „Графичар“ у тиражу од 500 примерака.

Поглед са Касарне (1954. година)

Ђаци школе у Драглици


 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.