Сеоски вишебој у Јабланици у недељу 27. јуна

Стругање кладаром једна од дисциплина (Фото: ТО Златибор)

Стругање кладаром једна од дисциплина (Фото: ТО Златибор)

У западној Србији почиње сезона народних сабора и такмичења у сеоском вишебоју на којима ће се горштаци надметати у традиционалним спортским дисциплинама и народним вештинама. Прво такмичење је у недељу пред Видовдан, 27. јуна, у Јабланици на Златибору.

Сеоски вишебој у Јабланици, један од најпосећенијих у овом крају, организује се 15. пут. Организатор је Туристичко удружење Јабланица, уз подршку Спортског центра Чајетина, Месне заједнице Јабланица и Туристичке организације Златибор. Покровитељ манифестације је Општина Чајетина.

Сеоски вишебој у Јабланици је и смотра заната који полако нестају, а који су врло живописни и чине препознатљив мотив Златибора. Свечано отварање вишебоја је у 11 часова, а целодневни програм употпуњен је наступом културно-уметничких друштава, певачких група и трубачког оркестра (у 10 и 14.30 часова).

Такмичења се одржавају по следећој сатници: 11.20 - Скок у даљ; 11.40 - Бацање камена са рамена; 12.00 - Превлачење кличка; 12.20 - Скок у вис из места; 12.35 - Превлачење руком у суножном ставу; 12.50 - Ручно престругивање тестером кладаром; 13.10 - Ручно стругање дубећом тестером; 13.40 - Трка коња; 14.10 - Превлачење конопца; 15.30 - Вуча на влаци коњском запрегом, једнопрег и двопрег и 16.30 - Вуча на влаци воловском запрегом. Проглашење победника је у 17.30 часова.

У Јабланици ће се ове године такмичити и Зоран Дрнадервић (46) из Кућана код Нове Вароши, који је пре три године однео победу. Дрндаревић је један од најбољих рабаџија у овом делу.

-Нема шуме на Муртеници из нисам са мојим Баљцом и Голубом извлачио грађу и бољи нам тренинг за такмичење не треба. За доброг рабаџију у овим крајевима још дуго ће бити посла, јер трактори и друге машине не могу у сваки кутак планине, а са запрегом се и оре, привлаче сено и огрев. Рабаџилук се овде учи од малена, а ја сам га учио од покојног оца. Тежак је то посао, брзо сломи и рабаџију и запрегу, али када нешто радиш с љубављу много ја лакше. А ја волим и рабаџилук и волове- каже Дрндаревић.

* * *
Пројекат „Јавни интерес општине Чајетина на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина
(Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства)

                                                    

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.