Радови на Трансфер станици "Бањица" пуним темпом

Рок 150 радних дана: Радови у селу Челице

Рок 150 радних дана: Радови у селу Челице

Грађевински радови на трансфер станици „Бањица“ у брду изнад Лима и магистрале за Прибој, који су стартовали 1. јуна, напредују планираним темпом. Посао је поверен конзорцијуму предузећа из Војводине, а рок је 150 радних дана, односно октобар ове године.

Трансфер станица са рециклажним двориштем гради се у атару села Челице, на делу будуће регионалне санитарне депоније за четири општине. Гради се у две фазе, а вредност прве, која је у току, износи 93 милиона динара. Општина Пријепоље ће издвојити 25 милиона, Прибој 15 и Нова Варош 10 милиона динара, док је остатак средстава обезбедило Министарство за заштиту животне средине.

-Пројектом је у овој фази предвиђена изградња објекта за особље и портирнице. Радиће се и четири врсте инсталација, за канализацију, водовод, противпожарну мрежу и машинске инсталације и опрему на делу код претоварне рампе, као и саобраћајнице. Градиће се и боксови и надстрешица где ће се класирати отпад, као и мањи објекти за издвајање опасног и електронског отпада- појашњава шеф градилишта Милутин Стојичић.


У првој фази грађевински радови

У другој фази планира се изградња приступног пута на државни пут Бистрица-Прибој, као и изградња водовода и далековода од железничке станице „Бистрица“ и набавка два специјализована камиона за даљи транспорт отпада. То ће све коштати додатних 70 милиона динара које ће обезбедити надлежно министарство.

Уколико све буде текло према плану, трансфер станица биће стављена у функцију најкасније у пролеће 2022. године. На њој ће се препакивати отпад која стигне из Нове Вароши, Пријепоља и Прибоја (и можда Сјенице) и терати даље на регионалну депонију „Дубоко“ код Ужица.

-Трансфер станица ће имати такозвану навозну рампу са одговарајућом машинском опремом где ће се отпад из камиона локалних комуналних предузећа претоварати у велике контејнере. Препакована отпад ће се након тога посебним врстама камиона терати на „Дубоко“. Како би могла да прихвати отпад из ових општина Депонија 'Дубоко' ће бити проширена, за шта је ресорно министарство обезбедило 96 милиона динара- каже Љубенко Васиљевић, директор Регионалне санитарне депоније „Бањица“.

Како се очекује, трансфер станица ће решити проблем одлагања санитарног отпада који годинама имају општине у овом делу Србије. Њеном изградњом неће се одустати од Регионалне санитарне депоније 'Бањица', на којој радови тапкају у месту скоро деценију и по. Међутим, пројекат и план функционисања саме депоније мораће да претрпе одређене измене, како би се прилагодили новим европским трендовима у области управљања отпадом. 

САНАЦИЈА ДЕПОНИЈА : У току је санација Санитарне депоније „Стањевина“ на улазу у Пријепоље која је годинама представљала „еколошку бомбу“ у долини Лима. Након што Трансфер станица буде стављена у функцију почеће и санација депоније „Дубоки поток“ код Прибоја на којој комуналну отпад одлажу и Нова Варош и Пријепоље.

-На тај начин заштитићемо у потпуности Лим на делу тока кроз Србију, док ће депонија које су сада ругло бити претворене у оазу природе- каже Лазар Рвовић, председник општине Прибој.
* * *
Овај текст је део пројекта „Угроженост природних ресурса – аларм за узбуну“

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.