Бесплатна анализа земљишта за регистрована газдинства

Анализом до бољих приноса

Анализом до бољих приноса

Пољопривредна, саветодавна и стручна служба Ужице почела је са бесплатном анализом земљишта за регистрована пољопривредна газдинства из Златиборског округа. Број узорака је ограничен, а пријаве се примају до краја јула.

Заинтересовани се могу пријавити лично у просторијама ПССС у Ужицу (Ул. Димитрија Туцовића 125) или телефоном на број 031/513 491. Од документације је потребно припремити Извод из сетвене структуре, а једно домаћинство може да уради највише четири анализе за парцеле које су пријављене у Регистру пољопривредних газдинстава.

-У оквиру акције бесплатно ће бити анализирано 1.900 узорака, а како је број ограничен заинтересовани би требало да се што пре пријаве. Анализом земљишта могу се добити важни подаци о плодности земљишта као и пепорука за примену минералних ђубрива и других оплемењивача земљишта. На тај начин се обезбеђује поправка земљишта, правилно и рационално ђубрење. Све то може донети бољи принос, квалитетније плодове, ниже трошкове производње и очување животне околине- каже Љубодраг Пантелић, директор ПССС Ужице.

Они који закасне са пријавом за бесплатну, анализу земљишта могу обавити и након тога, а цена је 2.000 динара по узорку. Анализа земљишта је све чешће услов за субвенције, а размишља се да она постане и обавеза.

-На жалост, пољопривредници из овог дела Србије углавном немају навику да врше анализу земљишта и поред свих наших настојања да их едукујемо у том правцу. Због тога ђубрење засада обављају по свом нахођењу, у количинама и на начин који није адекватан култури и саставу земљишта, па су и приноси мали - каже Пантелић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.