Времеплов (43): Бистрички тунел заборава

Улаз у тунел крај Лима

Улаз у тунел крај Лима

Градња и намена тунела ЈНА у Бистрици, поред Лима и магистрале, недалеко од раскрснице путева за Пријепоље, Нову Варош и Прибој годинама је била под велом тајне. Пажњу јавности и опречне ставове изазивали су радови започети 1986. године у брду Плоча и извожење земље и камена на плато између језера и станице на барској прузи у Бистрици. Још у време старе „Југе“ дизала се прашина у Лимској долини питањима: шта крију подземна окна, шта ће да се складишти...?

У почетку рата у Босни овде су белосветски хушкачи и домаће мутиводе тражили тајна скровишта и логоре муслимана, а касније је дежурна тема био нуклеарни отпад. Гласине се распредале о „чудним возилима“, ређале петиције, одборници и посланици су Бистрицу проглашавали за „отровни лонац“. У два наврата су екипе из Института Винча мериле радиоактивност, умиривале јавност, војска писала саопштења да се ништа не складишти...


Изведена тек трећина радова - напуштено војно градилиште у Бистрици (фотографија из 2011. године)

Због недостатка пара радови су прекинути 1996.године, а тек крајем 2011. године је Министарство одбране Србије први пут отворило објекат бивше ЈНА за групу новинара и представнике локалне власти, у жељи да стави тачку на енигму.

–Неколико километара тунела, који се рачва у више праваца, са нишама и “џеповима” од по десетину квадрата, али и дворанама високим 12-15 метара, површине као мини-спортски терени. У подземном објекту окованим бетоном или са голим каменом, ништа необично, сем остатака давно напуштеног градилишта и великим просторијама сувим “као барут” – записао је аутор ових редова, тада извештача “Новости”.

Забележено је и да део тунела има вентилационе отворе и уграђену расвету, а већи део пода је са бетонском подлогом и каналима за каблове инсталација. Кроз тунел бије врело воде, а језерцету се не може прићи...

–Војни објекат грађен је за складиштење нафте и нафтних деривата, а може се користити и за друге робне резерве. Изведена је тек трећина радова – истакли су тада представници Војно грађевинске управе Министарства одбране Србије.

ВОЈНА ЦЕНТРАЛА : Заборав и прашина пали су на идеју да се део објекта заврши и користи за складиште, као и на одлуку СО Нова Варош 2016. године да од Војске Србије купи мини ХЕ, снаге један мегават. Била је то прва мини ХЕ на Бистрици, са подам воде од 40 метара, изграђена за потребе градилишта и робних резерви.Том приликом је речено да је неопходна санација цевовода и замена опреме.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.