Јана и Лана бриљанте на смотрама знања из руског језика

Понос града - Јана и Лана са професорком Марином

Понос града - Јана и Лана са професорком Марином

Матуранткиња нововарошке Средње школе Јана Јелић апсолутна је рекордерка у златарском крају по броју освојених признања на смотрама знања државног и међународног карактера. Последња у низу је друга награда на републичком такмичењу из руског језика, коју је Јана у јакој конкуренцији изборила 22.маја у Београду.

Ова даровита и вредна гимназијалка, која је у протеклих седам година својим изванредним резултатима из математике, српског језика и књижевности, а посебно руског, надмашила домете својих вршњака, бриљирала је и на овогодишњем најпре окружном такмичењу, освојивши прво место, а потом и на државном, где су је у финалном скору делила само два бода да се домогне победничког трона.

-За успех је потребно доста рада, залагања, одрицања и добра организација и планирање времена. Сваки труд је са крају исплати и то је највећа сатисфакција и мотив да са изучавањем руског језика наставим и будућности, без обзира на то што волим и природне науке и планирам да упишем Електротехнички факултет – каже за „Варошке новине“ вредна Јана , која, иначе, поред руског, одлично говори и енглески језик, а на добром путу је да ускоро добро савлада и немачки и турски.

–Познавање страних језика је право богатство, поготово за нас младе. Ова вештина нам помаже да рушимо баријере, усвајамо нова знања, путујемо и упознајемо друге народе и културе – поручује млада полиглоткиња, која је од седмог разреда основне школе освојила десетак првих и других награда на такмичењима државних и међународног ранга, највише из руског- каже Јана. 

Јаниним стопама успеха полако корача и ученица првог разреда Средње школе Лана Хаџибеговић, која је недавно добила похвале на конкурсу Филолошког факултета у Новом Саду односно Одсека за славистику. И то за литерарни рад на тему широког познавања Русије и њене културе. –Срећни смо што постоје такви млади талентовани људи и хвала Вам што сте дочатали тај руски мозаик што се мења кроз векове, а опет остаје прелеп – каже се у образложењу стручног жирија.

И Јана и Лана истичу да су им добри резултати најбоља мотивација, али да им је највећи “ветар у леђа” њихова предметна професорка Марина Шапоњић.

-Изузетни резултати вредних, преданих и посвећених ђака враћају углед и популарност руског . Од пре двадестак година омраженог језика, који се само сплетом срећних околности очувао у нововарошким школама, данас је постао јако важан и то пре свега захваљујући дивним, младим људима са којима заједно преносим љубав према једној великој нацији и културној велесили – каже професорка Шапоњић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.