Ерна Паљевац : Цртам оно што слушам

Доминација женских бајковитих лица - дела Ерне Паљевац

Доминација женских бајковитих лица - дела Ерне Паљевац

Нововарошка сликарка Ерна Паљевац (24) добро зна да је оригиналност почетак сваке уметности, она ствараоцу даје слободу да изрази свој унутрашњи свет и изгради сопствени уметнички идентитет. Иако млада, Ерна се већ профилисала као уметник особеног ликовног израза, чије слике, углавном портрети и надреалистичне композиције урађени у темпери, поседују снажан наговештај авангардности.

Таленат овој девојци, студенткињи француског и италијанског језика на Филолошком факултету у Новом Саду, где тренутно живи, ради и ствара, одређује живот у најбољем смислу. Њени чак и ранији радови поседују екстраваганцију у ликовном рукопису и стилу, а готово да је и више него очигледна доминација женских лица.

-Бајковит изглед девојака и психоделична небеска тела су главни мотиви мојих слика. Свака тачка на слици представља звезду за себе, тако да се сваким завршеним радом рађа космос који публику увлачи у свет снова, илузија и нечег непознатог – каже за „Варошке новине“ Ерна Паљевац.

-Темперу користим као главну технику јер сматрам да су управо те боје најподобније за достизање психоделичног момента. Слике су зато живе, посматрач их види као неку оптичку варку јер су пуне тачкица које надражују око, и стварају потпуно интимну атмосферу- каже Ерна.


Сликарство снова и илузија - Ерна Паљевац

Ерна напомиње и да су њена дела настала као резултат интроспекцијског истраживања деловања сила у разним световима у којима личност живи кроз непрестано питање о целини. Мотив младе уметнице се прати у менама (фазама) у констелацији елемената и сила, унутар низа стварности, од психичке до космичке, и унутар њих делујућих закона. Млада сликарка, која се у пуном „гасу“ афирмише на домаћој ликовној сцени, највише новосадској и београдској, ужива да белом платну удахњује живот, а њеним женски лицима живу експресију. Колорит на Ерниним сликама је живописан, а ипак смирујући, тако да на магичан начин комуницирају са посматрачем. Попут поезије...

-Или музике, која је поред свемира и природе, једна од мојих највећих инспирација за стварање. Ја заправо цртам оно што слушам – истиче перспективна , млада сликарка из Нове Вароши, која је, иначе, ових дана у свом завичају и са својом породицом ужива у Бајрамским данима среће, мира, заједништва и благостања.

Уметност је у Ернином животу присутна још од раног детињства, како каже, од када зна за себе. Прву награду за ликовно стваралаштво је освојила са осам година (Витезово признање), а потом су уследиле и многе друге, како општинског, окружног тако и републичког односно регионалног ранга (награда Општине Нова Варош у склопу програма посвећеног војводи Петру Бојовићу, Градске Галерије и Библиотеке Ариље, ЕУ ПРОГРЕСА...) Ерна је излагала на многобројним колективним изложбама широм земље, најчешче у оквиру Ликовног клуба „Златарска палета“ . Учестовала је и на београдском Фестивалу Девет.

Четири самосталне изложбе, уприличене у галеријским просторима у Новом Саду и Београду, за сликарку су, ипак, посебан доживљај. Последња, под називом „Мене“ отворена је недавно у престоничком „“Крокодил центру“. Продајног је карактера и публика је може посетити и у наредних десетак дана.

Ова млада сликарка у успону може се похвалити ангажманима и на бројним уметничким пројектима, а издвајају се дизајни књижевних часописа и филмских плаката у Црној кући, иначе, омладинском центру где Ерна последње три, четири године ради и уређује разноврсне филмске вечери у оквиру Арт биоскопа, као и тематске квизове. Активно учествује и на тренинзима за тим лидера за омладинске интеркултуралне размене, а бави се и свим другим креативним пословима.

АВАНТУРИСТА И ПРИРОДЊАК : Баш као и већина уметника, и Ерна воли природу и изразито је авантуристичког духа. Обожава да путује, упознаје нове људе, друге културе, народе и обичаје.

Француску и Немачку је пропутовала бициклом, камповала на обали Атлантика, где је правила куће од глине и бавила се реализацијом и вођењем омладинских интеркултуралних размена, а у оквиру Волонтерског центра Војводине, чија је активна чланица и део Управног одбора.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.