"Златарски орлићи" амбасадори Увца

Млади еколози из Акмачића са представницима WWF Adria

Млади еколози из Акмачића са представницима WWF Adria

Петнаестак шестака из ОШ”Момир Пуцаревић“ у Акмачићима и „Кнезови Рашковићи“ у Божетићима недавно су и званично постали амбасадори Специјалног резервата природе "Увац" и заједно са управљачем овог заштићеног подручја убудуће ће промовисати његове природни и културно-историјски значај и вредности.

Ову ласкаву титулу добили су као запажени учесници регионалног пројекта „Заштичена подручја за природу и људе“, који су од септембра прошле године до недавно спроводили WWF Аdria (Светски фонд за природу) и "Резерват Увац".

У претходних десетак месеци, ови млађани еколози – чланови тима под називом „Златарски орлићи“, предвођени професорком биологије и екологије Јованом Думић, уложили су пуно напора и рада како би постали „лиценцирани“ промотери Увца, али и нововарошког краја у ширем смислу. Своју еколошку мисију схватили су озбиљно, успешно реализујући бројне акције и активности предвиђене овим програмом.

-У оквиру пројекта смо, између осталог, одрадили и више веома захтевних задатака. Од пописа биљних и животињских врста у нашем крају, посебно на подручју Резервата, прикупљања података о културном наслеђу, усменој и писаној традицији, обичајима, важним културно-историјским обележјима...Све до израде макета односно модела овдашњег заштићеног подручја који смо представили пред вишечланом комисијом, сачињеном од представника WWF Adria и Специјалног резервата „Увац“ – каже за „Варошке новине“ професорка Јована Думић, неформални вођа „Златарских орлића“. Она истиче да је поносна на десеточлану екипу из ОШ“ Момир Пуцаревић“, као и неколико малишана из божетићке Основне школе, који су били ангажовани радом на овом пројекту и као установа такође понели титулу промотера Увца. Обе школе се, иначе, и у територијалном смислу налазе у појасу Резервата.

У пројекту учествовали и Ђаци из Божетића

Циљ пројекта и јесте био да се школе умреже са управљачима заштићених подручја, како би се ђаци и њихови наставници мотивисали на значајније укључивање у заштити и промоцији природних и културно-историјских вредности специјалних резервата природе, али и читавог краја.

Амбасадори Увца „Златарски орлићи“ постали су средином маја, тачније на Међународни дан птица, када су, заједно са представницима Резервата "Увац" угостили тим београдских стручњака из WWF Аdria. Они су им уручили заставе и обележја као званичних промотера, уз подсећање на све лепе тренутке, али и напоран рад током трајања Пројекта.

-Представници ове организације су све време пратили наш рад, усмеравали нас, бодрили и мотивисали да успешно завршимо овај посао и у будућности активно учествујемо у свим промотивним активностима везаним за заштићено добро Увца – најављује Думић.

* * *
 „Угроженост природних ресурса – аларм за узбуну“

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.