Јун је, а на Муртеници јабука тек цвета

Бехар на Муртеници (Фото: Д. Спасојевић)

Бехар на Муртеници (Фото: Д. Спасојевић)

Јун је, а на Равном тору на Муртеници јабуке и крушке су тек у пуном цвету.Ништа необично. Овде на 1.300 метара надморске висине пролеће редовно касни, а снег зна да падне и у сред лета.

Десимир Спасојевић, који живи сам у врлетима планине, каже да јабуке „кисељаче“, старе сорте, и крушке „меднике“ и „бјелијанке“ обично цветају око Ђурђевдана, али да су ове године окасниле. До скора је имало и бехара на стаблима трешње.

-Када сам недавно на пијаци у Новој Вароши воћарима из Шумадије рекао да код мене трешња тек цвета, нису могли да верују. Али то овде код нас, где влада сурова клима, није ништа необично. Средином прошле седмице  на Равном тору било је тек степен, два у плусу, док се код комшија у Белој Реци и у Љубишу на Златибору пред зору температура спустила испод нуле. Од слане се све белело- прича Спасојевић.

Слане је било широм нововарошког краја, највише око језера, река и потока. Овде кажу да слана никада није „старија“ од снега, што би требало да значи да ће овај део Србије ускоро осванути под белим покривачом. Хронике бележе да у самој Новој Вароши, на око 1.000 метара надморске висине, и њеној околини снег није падао једино у јулу и августу.

-Овде код нас на Муртеници важе међутим друга правила, а у својих 65 година снег сам видео у свих месецима.Памтим да је падао на Ивањдан, 7. јула, а исто тако и када је међава на Преображење, 19. августа, растерала вашар у Белој Реци- каже Спасојевић.

Извор: www.dobrojutro.co.rs/ Жељко Дулановић

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.