Марта успешно води једину цвећару у граду

Лепота цветних аранжмана - Марта Голубовић

Лепота цветних аранжмана - Марта Голубовић

Цвећара „Мозаик“, једина у граду, има завидну традицију. Отворена је пре три деценије и једна је од ретких у Србији која је опстала толико дуго.

Од недавно је води Марта Голубовић, која није била ни рођена када је цвећара отворена. Марта је трећа генерација у породици цвећара. Темељ овом породичном послу ударио је њен деда по оцу Мићо Колашинац, а она је посао наследила од својих родитеља, Надежде и Лека.

-Мама је углавном радила у цвећари, а када је било доста посла у радњи ангажовала би ме да јој помогнем.Тако сам почела да аранжирам букете још као клинка, у основној школи. Заволела сам овај посао, а цвеће и ова цвећара били су и један од разлога да се након завршеног факултета вратим у родни град- прича Марта, мајка двоје деце.

Цвеће се по традицији највише купује око 8. марта, као и између два поста, васкршњег и божићног, када је време свадби и других славља, а доста се носи и на сахране. Од почетка короне, међутим, нешто је мање посла, али за резано и саксијско цвеће и даље има муштерија.

-Наши суграђани су усвојили ту културу куповине цвећа и сада је то сасвим нормално. Цвеће купују и стари и млади, букет се обавезно носи као поклон на свадбе, славе, рођендане, крштења. А некада није било тако. Како су ми причали, у време када је отворен 'Мозаик' букете су куповали тек ретки. И поред бројних тешкоћа током ових година моји нису одустали. Веровали су у боље дане, што се показало као добар потез- прича Марта.

А да би се опстало на тржишту, каже Марта, морају се пратити трендови у умећу стварања цветних аранжмана, а неизбежан сегмент су и друштвене мреже.

-Овим послом може да се бави само неко ко истински воли цвеће и ко је спреман да зарад те љубави стално учи и усавршава се. Јер често муштерија тражи од нас цветни аранжман какав је негде видела, најчешће на интернету. Због тога мора да смо стално 'у току' - каже Марта.

А цвет црвене руже неизбежан је део готово сваког букета.

-Црвена ружа је и даље цвет број један и вероватно ће још дуго ту остати. Можда је то неправедно према другом цвећу, али она се тражи у свакој прилици. Код саксијског цвећа муштеријама је најинтересантнија јука, односно 'дрво живота' како је обично зову-каже Марта.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.