Времеплов ( 42) : Сеоба на стогодишњицу

Градња као чупање

Градња као чупање "из вучјих зуба" - школа у Божетићима

Баш кад је напунила век постојања, лучоноша писмености и једна од најстаријих школа у Старом Влаху – осмолетка из Штиткова пресељена је у новоизграђену школу на Боровитој Главици у Божетићима, у центар седам села. под Јавором. У Летопису школе пише да су ђаци прва слова почели да сричу у брвнари под сламом у Штиткову 1888. године, 24 године пре ослобођења од Турака.

Изграђена у некадашњем духовном и трговачком центру краја, школа је била на крају овдашњих села, а лоша међуспратна конструкције и пуцање плафона под које су потуране греде, угрожавали су безбедност ђака и просветара. Опирању мештана околних засеока да се гради нова школа није помoгла ни наклоност дела општинског руководства. Школу је као „из вучјих зуба“, што би народ рекао, чупала упорност ђачких родитеља, Иницијативног и Одбора за градњу, а пре свих агилног директора школе Радомира Ђајића (недавно преминулог учитеља из Радоиње) и значајна подршка из републичке касе. Радове је 1986. године, по пројекту пријепољског Завода за урбанизам, почео ужички „Златибор“, а нове учионице отворене су у јесен 1988. године.

На жалост, велика радна победа остаће у сенци немара да се обележи редак јубилеј у Старом Влаху – век школства?! Пропусту су кумовала трвења мештана, раздори у делу школског колектива и однос појединаца из власти према овом крају.


Двориште на месту задружне радионице и имања Поповића

Школа је подигнута на заравни недалеко од задружног дома, саборишта и мини-погона на парцели од 95 ари. Овде је била радионица Земљорадничке задруге „Увац“ и ледина, крш и њиве, које су даровали мештани оближњег засеока Поповићи (осим једног који је наплатио земљиште). Спортски терени изграђени су 2009. године, уочи „Сеоске олимпијаде“, а школа још нема здраву пијаћу воду?!

Прем Летопису, школа је највише ђака имала школске 1963/64. године – 568 и то у Штиткову 292, Дебељи 131, Љепојевићима 80 и у Буковику 66. Наставу ове године похађа 43 ђака, од чега шест у одељењу у Љепојевићима, а предшколаца је седам.

ИМЕ РАШКОВИЋА : Четири деценије школа је носила име партизанског борца Добривоја Чкоњевића из Штиткова, а од 1. септембра 2003. године дичи се именом – „Кнезова Рашковића“. Одборници СО Нова Варош прихватили су иницијативу поштовалаца традиције да се тако чува сећање и обнавља памћење на знамениту лозу из Штиткова која је у дугом периоду националне борбе чувала огњишта и веру, давала народу духовнике и вође, зидала светиње, дизала буне...

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.