Електронска пријава дивљих депонија на пољопривредном земљишту

Ружне слике

Ружне слике

На сајту Управе за пољопривредно земљиште Министарства пољопривреде (www.upz.minpolj.gov.rs) од 18. маја доступни су електронски формулари за пријаву депонија на приватном и државном пољопривредном земљишту, као и за пријаву бесправног коришћења државног пољопривредног земљишта.

Формулари се могу попуњавати са било ког рачунара, а нарочито су прилагођени за коришћење путем мобилног телефона. Подносилац пријаве може да једним кликом аутоматски унесе геолокацију, односно координате са лица места, као и да „окачи“ фотографију уочене неправилности, а могуће је оставити и коментар о евентуалном познатом починиоцу прекршаја.

-Након примљених електронских пријава Управа ће без одлагања предузети све законом утврђене мере, укључујући слање републичких пољопривредних инспектора на лице места. Одлагање отпада, испуштање опасних и штетних материја на пољопривредном земљишту, Законом је строго забрањено. Лице које незаконито испушта и одлаже опасне и штетне материје на пољопривредном земљишту или одлаже отпад на местима која нису одређена за ту намену, казниће се за прекршај новчаном казном од 25.000 (физичка лица) до 1.000.000 динара (правна лица)- кажу у Управе за пољопривредно земљиште.

Управа за пољопривредно земљиште позивала је грађане да пријаве и све случајеве узурпације државног пољопривредног земљишта и да тако дају свој допринос у борби против његовог незаконитог коришћења. Према одредбама Закона о пољопривредном земљишту, правна и физичка лица која бесправно користе државно пољопривредно земљиште дужна су да за коришћење тог земљишта плате троструки износ највише просечне постигнуте цене по хектару на подручју округа на којем се земљиште налази. Ако лице не изврши обавезу плаћања, јединица локалне самоуправе дужна је да скине усев на основу акта свог надлежног органа.

-Сви заинтересовани грађани могу, претходно, на већ постојећим дигиталним сервисима Управе, да утврде статус државног пољопривредног земљишта приказаног на сателитским подлогама, где су већ доступне информације о томе да ли је одређено земљиште под уговором о закупу, односно коришћењу. Пољопривредно земљиште у државној својини није дозвољено користити без одговарајућег правног основа- кажу у Управи за пољопривредно земљиште.

* * *
Пројекат „Угроженост природних ресурса – аларм за узбуну“ је суфинансиран из Буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства)

                                                                         

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.