Ловиште „Златар“ приватницима, „Увац“ ловачком удружењу

"Козомору" на управу 56.500 хектара: Чека на Муртеници

Јавно предузеће „Србијашуме“ одустало је од газдовања над ловиштем на Златару и 13 других ловишта у Србији, јер им, како тврде, нису исплатива.Уместо њих тај посао ће у наредних десет година радити приватници. Ловиштем „Увац“, и даље ће газдовати Ловачко удружење „Козомор“.

Осим што је променило газду, ловиште код Водене пољане у срцу Златара добило је и нови назив, па се уместо „Златар-Дубочица-Јадовник“ сада зове Ловиште „Златар“. Простире се на 23.475 хектара и њим ће убудуће газдовати „Балкан Еко Тим“ из Пријепоља. Ово предузеће последњих година газдује и Рибарским подручјем „Западна Морава“ за 11 градова и општина.

На недваном конкурсу Управе за шуме Министарства пољопривреде, низ приватних фирми добило је на газдовање укупно 14 ловишта у централној Србији, међу којима су и ловишта Шарган, Торник,Голија, Кучај, Брезовица, Мироч, Дели Јован, Озрен... „Србијашумама“ је остало 19 ловишта, док ће једним газдовати Јавно предузеће „Шуме-Гоч“ из Врњачке Бање. На подручју Шумског газдинства Пријепоље надлежном и за Нову Варош, шумари ће управљати и даље Ловиштем „Љесковац“ у реону Црног врха код Прибоја, као и Ловиштем „Ожељ“ изнад Бабина код Пријепоља.

Приватне фирме које су добиле ловишта неће плаћати закуп, али имају обавезу да одржавају и обезбеђују ловиште, као и да улажу у инфраструктуру и дивљач. Према закону, они ће у Буџетски фонд за развој ловства морати да уплаћују годишњу накнаду од 10 одсто од планиране количине уловљене дивљачи. Ова средства ће касније бити расподељена на конкурсу за развој ловства.

-Конкурсни услови су подразумевали нова озбиљна финансијска улагања у ловишта, што је нама као предузећу у последње време представљало проблем, јер и поред улагања у бројна ловишта, она нису доносила очекивану добит. Чињеница је да смо због великих трошкова и улагања у ова ловишта имали минус од преко 100 милиона динара у 2020. години. С обзиром на тренутну глобалну економску ситуацију која је условљена пандемијом, закључили смо да шумарство више не може да трпи толике трошкове ловства у оваквим околностима- саопштиле су недавно „Србијашуме“.

Са 156 других ловишта у Србији и даље ће газдовати локална ловачка удружења. Удружење „Козомор“ добило је на управу Ловиште „Увац“ којим је и претходних година газдовало. Ово ловиште до сада се звало Ловиште „Златар“ и обухвата 56.462 хектара, односно део општине Нова Варош ван граница Специјалног резервата пирорде „Увац“ и ловишта на Златару којим сада газдује „Балкан Еко Тим“ из Пријепоља.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.