У хидроелектране „Бистрица“ и „Потпећ“ ЕПС ће улажити 75 милиона

ХЕ

ХЕ "Бистрица"

Хидроелектране „Бистрица“ и „Потпећ“ добиће нову опрему уместо старе која је потрошила радни век, а „Потпећ“ и нови, четврти агрегат како би се у потпуности искористио хидро потенцијал Лима. Након планираних радова у које ће „Електропривреда Србије“ уложити 75 милиона евра, оне ће годишње производити знатно струје више него сада, што ће дати огроман допринос стабилности целокупног електроенергетског система земље.

„Бистрица“ и „Потпећ“, две од укупно четири хидроелектране из система „Лимских ХЕ“, у погону су дуже од пола века и одавно су зреле за озбиљну реконтрукцију. Радови у ХЕ „Бистрица“ стартоваће почетком 2022, трајаће три године и у њих ће „Електропривреда Србије“ уложити 27 милиона евра из сопствених средстава и кредита. Планирани радови у ХЕ „Потпећ“ коштаће 47 милиона динара. Почеће током 2024, трајаће четири године и подразумевају, као и у „Бистрици“ замену главне електромашинске опреме и помоћних система. Поред тога, хидроелектрана „Потпећ“ добиће и четврти агрегат, инсталисане снаге 12,5 мегавата . За реконструкцију ХЕ „Бистрица“ обезбеђене су све потребне дозволе и у току су припреме за расписивање тендера, док за ХЕ „Потпећ“ тек треба да почине израда неопходне документације.

-Хидроелектрана ’Потпећ’ која годишње производи 210 милиона киловат-сати елекетричне енергије, уградњом четвртог агрегата повећаће производњу за 15,3 милиона киловат-сати. Такође, уградњом новог агрегата, пре почетка реконструкције постојећих, умањиће се и губитак у производњи током радова. Током реконструкције, ’Бистрица’ и ’Потпећ’ радиће са преполовљеним капацитетом, па ће и производња електричне енергије у том периоду бити редукована. Иначе, просечна годишња производња ХЕ ’Бистрица“ у нормалним условима је 340 милиона киловат-сати - кажу за „Варошке новине“ у пословодству Јавног предузећа „Електропривреда Србије“ у Београду.

У наредне две до три године „Електропривреда Србије“ планира да у изградњу нових и ревитализацију постојећих хидро- капацитета уложи више од 2,2 милијарде евра. Крајњи циљ је да се повећа удео обновљивих извора енергије у укупној производњи електричне енергије, што је, како кажу, важан део стратегије пословања овог предузећа.

-Део тих планова развоја представља и реконтрукција хидроелектрана „Бистрица“ и „Потпећ“, уз уградњу новог, четвртог агрегата у ХЕ ’Потпећ’. Уградњом четвртог агрегата, биће смањено преливање и повећана снага електране, што ће све допринети њеном знатно ефикаснијем раду- кажу у „Електропривреди Србије.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.