До краја месеца почиње изградња Трансфер станице "Бањица"

Гради се на делу будуће Регионалне депоније

Гради се на делу будуће Регионалне депоније

Трансфер станицу са рециклажним двориштем у селу Челице градиће конзорцијум предузећа из Војводине, а рок за завршетак радова је 150 радних дана од дана обезбеђења грађевинске дозволе и свих других услова који зависе од наручиоца посла. То је уједно била и једина понуда која је стигла на недавни оглас Регионалне санитарне депоније „Бањица“.

Трансфер станица градиће се на делу будуће регионалне депоније за четири општине, а радови које изводи група понуђача - "Енерготехника Јужна Бачка", "Румекон" из Руме и " Пут инвест" из Новог Сада, почеће, како се очекује, током маја. Трансфер станица градиће се у две фазе, а вредност прве је 93 милиона динара. Општина Пријепоље ће издвојити 25 милиона, Прибој 15 и Нова Варош 10 милиона динара, док је остатак средстава обезбедило Министарство за заштиту животне средине.

- Прва фаза за коју је спроведен тендер, подразумева изградњу и опремање трансфер станице. У другој фази планира се изградња приступног пута на државни пут Бистрица-Прибој, као и изградња далековода и водовода и набавка два специјализована камиона за даљи транспорт отпада- каже Љубенко Васиљевић, директор Регионалне санитарне депоније „Бањица“.

Уколико све буде текло према плану, трансфер станица у долини Лима биће стављена у функцију најкасније у пролеће 2022. године. На њој ће се препакивати отпад која стигне из Нове Вароши, Пријепоља и Прибоја (и можда Сјенице), и терати даље на регионалну депонију „Дубоко“ код Ужица. Како би могла да прихвати отпад из ових општина Депонија „Дубоко“ ће бити проширена, за шта је ресорно министарство обезбедило 96 милиона динара.

-На трансфер станици се неће, бар у прво време, вршити селекција отпада. Међутим, сав отпад који овде стигне већ разврстан биће прихваћен у рециклажном дворишту ради даље рециклаже. На примарној селекцији требало би да раде локална комунална предузећа, али се на жалост на том пољу није далеко одмакло- каже Васиљевић.

Након изградње трансфер станице, кажу надлежни, неће се одустати од Регионалне санитарне депоније 'Бањица', на којој радови тапкају у месту скоро деценију и по. Међутим, пројекат и план функционисања саме депоније мораће да претрпе одређене измене, како би се прилагодили новим европским трендовима у области управљања отпадом.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.