Средња школа у Новој Вароши планира упис 120 нових ђака

Средња школа, једина у златарском крају

Средња школа, једина у златарском крају

У први разред Средње школе у Новој Вароши планиран је упис за 120 ђака. Конкурсом Министарства просвете имаће места за 60 свршених осмака на два гимназијска смера, а исти број њих имаће могућност школовања на четврогодишњим образовним профилима у области електротехнике и машинства.

У основним школама на територији наше општине ове године осми разред завршава 124 ђака. Уписна грозница је започела и то полагањем пробне матуре из матерњег језика, математике и комбинованог теста

-Средња школа позива ученике завршних разреда основне школе да остану у свом родном граду и определе се за један од понуђених профила односно смерова. У нашој школи уведен је „брзи“ интернет у свим просторијама, имамо најмодернију и најсавременију спортску халу, а средствима Министарства просвете опремљени су кабинети биологије и хемије, располажемо и са неколико специјализованих учионица за стране језике, историју, географију, као и са четири кабинета за рачунарство и информатику- каже за „Варошке новине“ директорка Средње школе у Новој Вароши Бранка Ракоњац.

Средњој школу у Новој Вароши просветне власти су за јесен одобриле упис у два одељења у којима ће се настава одвијати по гимназијском наставном плану и програму. Тако ће на природно-математичком и друштвено језичком смеру моћи да се упише укупно 60 ђака (по 30 у сваком). Ђаци ће уписом на друштвено-језички смер имати могућност да стекну богато опште образовање у областима друштвених наука, језика, као и опште културе, а уписом на природно-математички да прошире своја знања на пољу природних и техничких наука.

-Гимназија је школа са дугом традицијом и пружа темељно образовање којим се омогућава упис на било који државни факултет, често и без полагања пријемног испита. Изванредним радом гимназијских професора, наши ученици остварују одличне резултате на државним и међународним такмичењима и тако омогућавају наставак школовања о трошку државе. Будући гимназијалци ће учити по реформисаном наставном плану и програму. Он подразумева више часова вежби из страних језика, биологије, хемије, физике, филозофије, уз богату понуду изборних предмета који омогућавају истраживање, испољавање креативности, комуникативних вештина, израду пројеката и слично – каже директорка Бранка Ракоњац.


Директорка Средње школе Бранка Ракоњац

У образовној „лепези“ нововарошке Средње школе значајно место заузима и профил на којем се ученици школују за занимање електротехничара рачунара. Траје четири године, а могућност за упис на овом смеру имаће 30 свршених осмака (једно одељење).

-Електротехничар рачунара је образовни профил који прати иновације у информационом технологијама, а настава се изводи по такође реформисаном програму, уз велики број часова вежби у рачунарским кабинетима – каже Ракоњац и додаје да ће ђаци овог одељења имати прилике да стичу знаја о оперативним системима, програмирању, дијагностици, изради веб страница и апликација... Након завршене школе, ученици ће моћи да покрену сопствени бизнис, али и да наставе даље школовање.

У понуди ове модерне школе је и могућност стицања знања и вештина за занимање машинског техничара. Траје четири године и образовни је профил који се реализује кроз комбиновање теоретске и практичне наставе. На овом профилу ђаци се, између осталог, обучавају за поправку и сервисирање возила, технички преглед, ремонт...Омогућава и бесплатну обуку за возача „Б“ категорије.

Иначе, Средња школа у Новој Вароши под својим окриљем има и радионицу за обављање практичне наставе, а може се похвалити и богатом школском библиотеком која тренутно броји близу 10.000 примерака књига. У школи је већ годинама уназад активно неколико секција, а њени талентовани ученици већ одавно чине језгро готово свих градских манифестација и светковина. Како истичу у овој школи, посебно су поносни на то што су њени ђаци покретачи и бројних хуманитарних акција.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.