Из боровњака у Акмачићима лопови однели и саднице и земљу

Хектар под боровницом - Лале Ђенић

Хектар под боровницом - Лале Ђенић

Из засада боровница у Акмачићима лопови су однели саднице и тресет, али их је полиција срећом брзо лоцирала. Мештани су међутим на опрезу, јер је још много других засада воћа, попут овог подигнутог далеко од кућа, због чега су лака мета. И ранијих година дешавало се да лопови упадају у вртове и пластенике, краду поврће и воће са грана, али је ово први пут да почупају и однесу саднице.

На хектар падине испод Врбе, на граници са Радијевићима, Мишо Ковачевић, Рајко-Лале Ђенић и Војо Остојић засадили су ортачки пре четири године више од 2.400 садница боровнице. На плантажу ограђену жичаном мрежом, недавно су им упали лопови и у мраку, колико су могли, пробрали тридесетак најбољих садница. Са собом су однели и десет врећа са киселим тресетом којим се засипају редови како би се побољшао квалитет земљишта, а запремина сваке је 300 литара.

-Нововарошка полиција је брзо реаговала и лопова открила у једном селу код Пријепоља. Како је већину украдених садница већ стигао да засади и заспе тресетом, вратили смо тек мањи део украденог . С обзиром на величину врећа са тресетом претпостављамо да је у крађу ишао пар вечери, и ко зна шта би нам још све однео да комшије са оближњег брда нису приметиле да се у засаду нешто чудно дешава- каже Мишо Ковачевић.

Од штете у боровњаку, кажу, више боли чињеница да је неко на овај начин посегао за „туђом муком“. Оптимална надморска висина за подизање засада боровнице је 600 до 800 метара, а Ковачевић, Ђенић и Остојић су своју плантажу подигли на око 1.000 метара. Због тога су претходних година имали муке да одбране младе саднице од сурове климе. Како на имању немају извор, воду су довели са два километра удаљеног врела, и када се подвуче црта, у боровњак су до сада уложили више од 30.000 евра. Лане су убрали око две тоне боровнице, а пун род им стиже идућег лета.

-Свака садница коју су украли овог лета би дала бар по четири килограма рода. Боровница има разгранат корен, што лопови очигледно нису знали, па су приликом чупања покидали главне жиле. Због тога им се већина украдених садница не би ни примила, па смо и ми морали да бацимо оно што су вратили. Ово је само један од многобројних проблема које смо имали последњих година у засаду, али не одустајемо. Боровница се у Србији релативно од скора плантажно гаји и има перспективу, због чега очекујемо да ће зној и труд једног дана бити адекватно награђени- каже Лале Ђенић.  

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.