Климатска криза - најсложенији проблем данашњице

Дан планете Земље - 22. април

Дан планете Земље - 22. април

Поводом 22. априла - Дана планете Земље, поруку грађанима упутило је Удружење „Еко-Нова Варош“. Њихово сапштење преносимо у целости:
* * *
„Желимо да почнете да паничите“ - Грета Тхунберг, млада еколошка активисткиња из Шведске.

У среду 22. априла, обележавамо Дан планете Земље а истовремено и појаву модерног, глобалног еколошког покрета који климатску кризу истиче као најозбиљнији и најсложенији проблем данашњице.

Обележавање Дана планете Земље скреће пажњу јавности на последице уништавања животне средине. Први Дан планете Земље прослављен је 22. априла 1970. у Сан Франциску. Циљ је био натерати тамошње политичке кругове да се позабаве еколошким проблемима. Уједињене Нације су празник почеле да славе годину дана касније а остатак света придружио се 1990. године и тако је 22. април постао Међународни дан планете Земље. Данас, више од милијарду људи у више од 193 земље слави Дан планете Земље. Тако је тај дан постао највецћи секуларни празник који заједно славе људи широм планете, без обзира на порекло, религију или националност.

Међутим, они који имају моћ' да промене ствари не обраћају довољно пажње на климатске промене и предстојећи еколошки колапс. Стога сматрамо важним учинити све што је могуће како би решавање климатске и енергетске кризе постало политички приоритет јер на мртвој планети нема никаквих радних места. Негирање климатских промена и оправдавање индустријског загађења за нас није опција.

Читава планета је већ данас угрожена. Налазимо се усред шестог масовног изумирања. Многе врсте и читави екосистеми ишчезавају пред нашим очима. Али широм света, од Њујорка, преко Берлина, Најробија до Сиднеја, људи који нису равнодушни према будућности планете се организују и граде глобални покрет који захтева климатску правду за све нас. И у Србији се млади еколошки покрети почињу организовати. 10. априла 2021. године је у Београду испред Народне Скупштине организован Еколошки устанак, подржан од стране еколошких организација из целог региона, на којем су изнети захтеви везани за најважније еколошке проблеме у Србији. “Одавно је прошло време за хитно крпљење проблема, данас се кројила траса зеленог и праведног развојног пута Србије. Не дате ли, не молимо - узеће га народ сам!”, поручује еколошка организација Право на воду.

Удружење грађана „Еко-Нова Варош“

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.