Нацрт Уредбе о заштити резервата „Увац“ доступан јавности (ОВДЕ)

Резерват у новим границама - Увачко језеро

Резерват у новим границама - Увачко језеро

Министарство заштите животне средине огласило је данас увид у Нацрт Уредбе о заштити Специјалног резервата природе „Увац“. Нацрт предвиђа нови режим заштите овог подручја, као и мере којима ће се, између осталог, дефинисати прелазни рок за прелазак моторних чамаца и других пловила на електрични погон.

Нацрт уредбе са пратећом документацијом објављени су на на сајту Министарства заштите животне средине и Завода за заштиту природе Србије, а могу се погледати и на линку испод овог текста. У току трајања јавног увида, до 14. маја ове године, сва физичка и правна лица своје примедбе могу доставити Министарству у писаној форми. Како је саопштено, јавна расправа због епидемилошке ситуације, одржаће се online, а о датуму јавност ће бити обавештена накнадно. Извештај о извршеном јавном уводу биће такође објављен на интернет страници Министарства заштите животне средине и Завода за заштиту природе Србије

- Позивамо грађане и све заинтересоване стране да се укључе у доношење новог акта, како би се на најбољи начин сагледали сви потенцијални проблеми и како бисмо задовољили најважнији интерес читавог друштва, а то је адекватна заштита наших природних добара – рекла је министарка Ирена Вујовић.

Према њеним речима, након ревизије резерват ће бити проширен са 7.543 на 11.746 хектара, а биће успостављен и први степен заштите, односно режими заштите I, II и III степена.

-Свима који у резервату „Увац“ користе моторне чамце на горива која загађују животну средину, даће се прелазни рок за прелазак на пловила на електро погон –рекла је министарска Ирена Вујовић .

Предлог Уредбе можете погледати ОВДЕ

Опис границе можете преузети ОВДЕ

Образложење Уредбе можете погледати ОВДЕ

 

 

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.