Отказан протест власника чамаца на Увцу

Златарско језеро, Кокин Брод

Златарско језеро, Кокин Брод

Власници чамаца на језерима у кањону Увца одустали су од најављеног простеста због поштовања епидемиолошких мера. Протест је требало да се одржи јутрос испред седишта „Резервата Увац“. Они кажу да ће своје примедбе изнети током јавног увида у Нацрт Уредбе о заштити Специјалног резервата природе „Увац“, који је доступан јавости од данас, као и на јавној расправи која ће након тога бити организована у Новој Вароши и Сјеници.

Они траже од Министарства заштите животне средине и Завода за заштиту природе Србије да укину уредбу о обавезној замени „бензинаца“ моторима на електро погон на Увачком и Златарском језеру. Дозволу за превоз туриста на ова два језера имају власници више од 30 пловила, а незадовољни су и мештани, риболовци, викендаши. Цена оваквих мотора је 7.000 евра и више, па већина власника чамаца није у могућности да их купи.

-Мотори на електо погон који одговарају нашим потребама су прескупи и није их могуће купити у Србији. При том нису нам обезбедили ни место где би могли да их пунимо, а батерије су тешке и по 150 килограма и немогуће их је сваки дан носити кући. Ако уредба остане на снази нећемо моћи да радимо, а без значајног извора прихода ће остати и многи други. Очито да је некоме намера да све замре како би се ово заштићено природно добро приватизовало- каже Данило Пауновић, власник туристичког пловила на Увачком језеру.

-Мотори са унутрашњим сагоревањем су најмања опасност по језера. Пуно већи су отпадне воде које се из кланица, рудника и канализације на територији Сјенице несметано изливају у Увачко језеро и његове притоке  и загађују га- сматра Пауновић.

Надлежни међутим кажу да је увођење мотора на електро погон једини начин да се додатно заштите белоглави суп и друге природне вредности услед све већег броја туриста који у обилазак увачког кањона најчешће иду воденим путем.

-Нико међутим није радио студију колико чамци и туристи заиста угрожавају белоглавог супа. Колико се зна, мотори „бензинци“ незнатно су гласнији од мотора на електро погон, свега децибел-два што је занемарљиво. На водама у Европској унији и даље се возе моторима са унутрашњим сагоревањем- каже чамџија Небојша Радишић.  

Министарска заштите животне средине Ирена Вујовић јуче је рекла да ће се свима који у резервату „Увац“ користе моторне чамце на горива која загађују животну средину, дати прелазни рок за прелазак на пловила на електро погон.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.