Нова Варош под априлским снегом!

У граду 15, а у селима 30 центиметара снега: центар Нове Вароши

У граду 15, а у селима 30 центиметара снега: центар Нове Вароши

Нова Варош је осванула под снегом, а и даље веје. Дебљина снежног покривача у граду је петнаестак, а на планинским висовима око 30 центиметара.

За сада нема већих проблема у функционисању саобраћаја, али је без струје око 300 потрошача у Јасенову и Белој Реци. У мраку су и поједини засеоци у Бистрици.

-Далековод према Белој Реци је испао из система па је без напајања десетак трафостаница. Чекамо извештај од екипа које су од ране зоре на терену, а претпостављамо да је влажни снег покидао жице- кажу у локалном погону „Електродистрибуције“.

Снег који је синоћ почео да пада после обилне кише лепи се за тек излистале гране па мештани планинских села страхују за засаде воћа.

-Срећом код мене у малињаку који је подигнут на 1.140 метара надморске висине вегетација је закаснела, па зато нема већих проблема, али је снег направио велику штету у засадима на нижој надморској висини. Плаше нас међутим најаве метеоролога да ће снег падати и наредних дана што би било погубно за све. Још се нисмо опоравили ни од штете коју нам је снег направио 16. маја прошле године- каже малинар Јеленко Јаџић из Вилова.

У селима ближе лимској долини мештани су од раног јутра у воћњацима, где стресају снег са грана.

Стручњаци упозоравају да је у највећој опасности коштуничаво воће.

-Снег је изломио доста стабала, а најкритичнија ситуација је младим засадима.Влажни снег већ леди па ће страдати и пупољције, због чега ове године вероватно неће бити рода у воћњацима. А шљива, трешња, крушка и јабука су биле лепо исцветале – каже Милан Главоњић из Бистрице.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.