Нови Савет за родну равноправност, Оливера Поповић председница

Нова Варош

Нова Варош

Оливера Поповић, незапослена економисткиња из Нове Вароши , нова је председница општинског Савета за родну равноправност. Одлуком одборника локалног парламента, на седници одржаној пре неколико дана, изабрано је још шест чланова овог општинског тела, који ће се до истека скупштинског мандата бавити питањима родне равноправности.

-Императив у раду и новог Савета биће унапређење положаја жена у нововарошком крају и инсистирање на равноправности полова – каже за „Варошке новине“ Оливера Поповић и наглашава да ће се ово тело у почетку фокусирати на спровођење активности и акција на пољу едукације жена, посебно са сеоског подручја и подизања њихове свести о значају друштвене неприхватљивости свих облика дискриминације припадница нежнијег пола. Најпре у економском смислу, а онда и сваком другом – културном, грађанском, политичком...

Поповић појашњава да ће Савет, уз чврсту сарадњу са локалном самоуправом, настојати да кроз различите програме оснажи и охрабри жене у пословним подухватима, јер само економски независна жена, може бити равноправна.

-Очекујем добру сарадњу и ангажованост свих нових чланова Савета за РР, а позивам и све заинтересоване Нововарошанке да нам помогну у раду и да заједничким снагама свест о значају родне равноправности подижемо на виши ниво, баш као што су на томе инсистирали и чланови овог тела пре нас – додаје нова председница Савета.


Оливера Поповић


Оливера Поповић подсећа и на значај актуелног пројекта „Жене једнаке у бизнису“ , који ће у наредних пар месеци Влада Швајцарске, преко развојног програма СWИСС ПРО, финансирати са 4.000 долара. Циљеви пројекта су : унапређење положаја жена са подручја општине Нова Варош кроз формирање женске мреже као формално-правне копче за повезивање, едукацију и јачање жена носитељки јавних функција, као и власница приватних агро-бизниса, затим подизање нивоа дигиталне писмености и компетенција за најмање 15 жена које су власнице агро бизниса при регистрованим газдинствима, и повећање употребе односно коришћења нових електронских услуга. Креаторка пројекта је помоћница председника општине за локални економски развој Маријана Ђокић, а спроводиће га Савет за родну равноправност и надлежне службе Општинске управе.

Иначе, нови Савет ће пратити и разматрати и предлоге одлука и других општинских аката, сагледавати стање поштовања равноправности полова, анализирати последице, иницирати мере за унапређење ове области и слично. У нови састав Савета за родну равноправност изабрани су и : Светлана Арсић, Дражен Зечевић, Анита Ибровић, Јована Думић, Радина Маринковић и Милица Поповић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.